Budi dio naše mreže
Izbornik

Sazvana sinoda Hanojske nadbiskupije

Hanoi (IKA)

Hanojski nadbiskup Joseph Vu Van Thien najavio je 24. studenoga Sinodu mjesne Crkve, prenosi Vatican News.

Na misi u katedrali Sv. Josipa u spomen 117 vijetnamskih mučenika nadbiskup Van Thien pojasnio je da jednogodišnjom sinodom Hanojska nadbiskupija želi obnoviti vjerski život i formulirati pastoralne planove za budućnost. Na toj Posebnoj sinodi pozornost vjernika također se želi usmjeriti na njihovu vjersku baštinu, podsjećajući na dva povijesna događaja – 110. obljetnicu Koncila iz Ke Soa, važnoga događaja u vijetnamskoj Crkvi, i 400. obljetnicu dolaska prvoga misionara u Hanoi.

„Izvrsna je to prilika podsjetiti se razdoblja koja su ostavila neizbrisiv trag u vijetnamskoj povijesti, posebno u Hanojskoj nadbiskupiji”, istaknuo je nadbiskup, dodajući da je istodobno riječ o obnovi – u pastoralu, crkvenom upravljanju i vjerskoj praksi. „U ovom turbulentnom društvu brzih promjena punom pozitivnih i negativnih utjecaja odgovorni smo naime razmatrati, živjeti i izraziti svoju vjeru”, istaknuo je nadbiskup Van Thien.

Od oko 97.3 milijuna stanovnika Vijetnama više od 7 milijuna su katolici. Socijalističke Republika Vijetnam jedna je od rijetkih zemalja s kojom Sveta Stolica nema diplomatske odnose, no od 1990. godine održavaju se susreti radnih skupina, naizmjenično u Vijetnamu i Vatikanu.