Budi dio naše mreže
Izbornik

„Slobodni s jednim 'da'?"

Vatikan (IKA)

U svetištu Svetoga Gabrijela od Žalosne Gospe u talijanskome gradu Isola del Gran Sasso od utorka 20. kolovoza održava se susret mladih nazvan „Šatorski grad svetoga Gabrijela“ koji ove godine obilježava 39. obljetnicu. Osmislio ga je i pripremio otac pasionist Francesco Cordeschi, a na programu su, među ostalim, sastanci i konferencije utemeljeni na ovogodišnjoj naslovnoj temi „Slobodni s jednim da?“

Nadovezujući se na prošlogodišnju temu „Jedina sloboda koju imamo jest izbor o komu ćemo ovisiti“, mladi ove godine u svetištu zaštitnika talijanske katoličke mladeži razmišljaju o temi sažetoj u geslu „Slobodni s jednim ‘da’?“ Ta je tema vrlo važna za nas. Prošle godine mladima su rekli da je jedina sloboda koju imaju izbor o kome ili o čemu će ovisiti. Ove godine želimo učiniti korak naprijed te im poručiti da je hrabro „da“ izrečeno Bogu istinski oblik slobode, odnosno da ih odgovorna poslušnost Gospodinu čini istinski slobodnima, rekao je o. Francesco Cordeschi, napomenuvši, među ostalim, da je svjedočanstvo volontera koji na to mjesto sa sobom donose radost i oduševljenje zato što rade za Gospodina, nešto lijepo što može privući mladu osobu. Susret završava u subotu 24. kolovoza festivalom mladih i misom koju će predvoditi kardinal Giuseppe Petrocchi.

U svetištu u kojem se mladi okupljaju je grob sv. Gabrijela od Žalosne Gospe, talijanskoga redovnika pasionista koji je živio u 19. st. i umro u 24. godini života od tuberkuloze. Resila ga je vjernost redovničkom pravilu, duhu molitve i pokore, čistoća srca i pobožnost prema Majci Božjoj. Pripisuju mu se mnoga čudesa, a njegov je grob mjesto hodočašća brojnih vjernika. Prema nekim podacima, svetište godišnje posjeti oko 600.000 hodočasnika.