Budi dio naše mreže
Izbornik

Stotine kršćana uhićene posljednjih godina u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh

New Delhi (IKA)

U protekle tri godine u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh uhićeno je gotovo 400 kršćana na temelju strogog zakona o konvertitstvu. Uhićeni su pretežito protestantski svećenici i pripadnici različitih kršćanskih skupina, izvijestila je azijska tiskovna služba Ucanews, prenijela je u subotu 2. prosinca KNA.

Među uhićenima je i katolički svećenik o. Babu Francis, voditelj Caritasa dijeceze Allahabad. On se zajedno s još pedesetak kršćana nalazi u zatvoru, dok su ostali u međuvremenu pušteni uz jamčevinu.

Najmnogoljudnija indijska savezna država Uttar Pradesh s oko 200 milijuna stanovnika ima jedan od najstrožih zakona protiv konvertitstva. Strogo je zabranjen prijelaz na drugu vjeru na temelju “nasilja, nagovaranja, prijevare ili vjenčanja”.

Na čelu Uttar Pradesha je hinduistički svećenik Yogi Adityahath, član hinduističke nacionalističke Indijske stranke (BJP), koja je na vlasti i u New Delhiju. U Uttar Pradeshu, u kojemu pretežito žive hinduisti, kršćani čine samo 0,2 posto pučanstva.

Crkveni predstavnici žale se da je strogi zakon protiv konvertitstva postao instrument u rukama hinduističkih tvrdolinijaša, “kako bi se okomili na kršćane i namamili ih u stupicu”.

Glavni tajnik kršćanske udruge “Jedinstvo u suosjećanju” (Unity in Compassion) Minakshi Singh rekao je: “Naše se ljude uhićuje pod potpuno lažnim optužbama vjerskog konvertitstva”. Udruga sa sjedištem u New Delhiju pomaže kršćanima pri zahtjevima za puštanje iz zatvora uz jamčevinu.

Katolički borac za ljudska prava A. C. Michael naglasio je da se zakon protiv konvertitstva protivi indijskom ustavu. “Zakon propisuje da svatko tko želi promijeniti vjersku pripadnost mora dobiti dozvolu nadležnog činovnika”. To je protuzakonito, jer je vjera osobna stvar, dodao je.

Dvanaest od ukupno 28 indijskih saveznih država proteklih je godina donijelo zakone o sprječavanju promjene vjerske pripadnosti. Indijski vrhovni sud presudio je da su ti zakoni u skladu s ustavom dok ne ugrožavaju pravo pojedinca na slobodu vjeroispovijesti. Prema odluci vrhovnog suda, smisao tih zakona jedino je u tome da spriječe prisilu i prijevaru.

Ključne riječi:
Indija konvertitstvo Uttar Pradesh