Budi dio naše mreže
Izbornik

U Basri na jugu Iraka gotovo više nema kršćana

Bagdad/Rim (IKA)

Od 7.000 kršćanskih obitelji, koliko ih je nekoć živjelo u južnoiračkoj prijestolnici Basri, ostalo ih je samo oko 350, odnosno pet posto, objavio je u petak 2. veljače Kathpress.

Kathpress je prenio informacije kršćanskog mrežnog portala AsiaNews i zaklade Pro Oriente.

U Basri je ranije bilo 17 crkava. Devet ih je zatvoreno, a dvije opustošene i srušene. Kršćani u Basri pripadali su različitim zajednicama: Asirskoj Crkvi istoka, Kaldejskoj katoličkoj Crkvi, Sirskoj pravoslavnoj i Sirskoj katoličkoj Crkvi. Portal AsiaNews ističe da je kršćanska nazočnost u tome području ozbiljno ugrožena.

Manji dio kršćana s juga Iraka izbjegao je u Autonomno područje Kurdistana na sjeveru zemlje gdje je sigurnosno stanje daleko povoljnije nego na jugu. Veći dio njih odselio je na Zapad, gdje je u međuvremenu nastala velika iračka kršćanska dijaspora.
Kurdska radijska postaja Rudaw prenijela je izjavu predstavnika Kaldejske nadbiskupije Basra, koji je pojasnio da su razlozi za odlazak marginalizacija kršćana, nestabilnost i nesigurnost te visoka stopa kriminala.

“Kad su zakoni slabi, država ne funkcionira ili se vlastita prava ne priznaju i smatra vas se građaninom trećeg reda, selite u inozemstvo čim se ukaže prilika”, rekao je.
AsiaNews prenosi i informacije koje upućuju na smirenje stanja. Basra je posljednjih godina bila poprište teških etničkih i vjerskih sukoba, što je kršćanske zajednice ponukalo na obustavu svakog djelovanja osim pastoralnog rada.
Ne postoji točni podatci o broju kršćana u Iraku. Procjenjuje se da se njihov broj prije 2003. i invazije zapadnih saveznika pod vodstvom SAD-a na Irak kretao između 800.000 i 1,5 milijuna.

Sad ih je, pretpostavlja se, između 150.000 i najviše 300.000. Većina ih živi na sjeveru Iraka, mali dio u Bagdadu i preostali vrlo mali broj na jugu zemlje.

Ključne riječi:
basra Irak kršćani