Budi dio naše mreže
Izbornik

U Nigeriji ubijena dvojica katoličkih svećenika

Kaduna (IKA)

Nigerijsek katoličke biskupije Auchi i Kaduna tuguju zbog smrti vlč. Christophera Odije i vlč. Vitusa Boroge, ubijenih u državama Edo i Kaduna, prenosi 27. lipnja Vatican News.

Vlč. Christophera Odiju, na službi u biskupiji Auchi u državi Edo ubili su otmičari u nedjelju 26. lipnja. U priopćenju koje potpisuje vlč. Peter Egielewa, ravnatelj društvenih komunikacija biskupije, navodi se: „Teška srca, ali s potpunom predanošću volji Božjoj, izvještavamo o smrti našeg svećenika vlč. Christophera Odiju, kojeg su otmičari ubili jutros, 26. lipnja, oko 6.30 sati u njegovu župnom domu“. Svećenik je otet za vrijeme odlaska na nedjeljnu misu. Vlč. Odia bio je upravitelj katoličke crkve Sv. Mihovila u Ikabigbu, na području lokalne samouprave Etsako West, a bio je i ravnatelj katoličke srednje škole sv. Filipa. Imao je 41 godinu, a za svećenika je bio zaređen 2012. godine.
Dan prije u državi Kaduni naoružane osobe, za koje se sumnja da su teroristi, ubili su vlč. Vitusa Borogu (50), na zatvorskoj farmi u Kujami na području lokalne samouprave Chikun. Služio je kao kapelan katoličke zajednice Državnog veleučilišta Kaduna i predsjednik Nigerijske udruge katoličkih dijecezanskih svećenika (NCPDA) – državnog ogranka Kaduna. Mjesni biskup Matthew Man-Oso Ndagoso izrazio je sućut užoj obitelji vlč. Boroge, članovima katoličke zajednice na veleučilištu Kaduna te čitavom veleučilištu, jamčeći im svoju bratsku blizinu i molitve.

Vlč. Borogo je drugi svećenik koji je stradao od razbojnika u Kaduni u posljednja dva mjeseca. U svibnju je još jedan svećenik – vlč. Joseph Bako – umro u pritvoru svojih otmičara.