Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaklada "Pomoć Crkvi u nevolji" pomaže kršćanima u Svetoj Zemlji

Beč/Jeruzalem (IKA)

Zaklada papinskog prava "Pomoć Crkvi u nevolji" (Kirche in Not) u suradnji s Jeruzalemskim latinskim patrijarhatom pojačala je pomoć kršćanima u Svetoj Zemlji, priopćili su iz zaklade u petak 24. studenoga, a prenosi Kathpress.

Pripremljeni su prvi paketi pomoći namijenjeni Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Istočnom Jeruzalemu i kršćanskim migrantima i izbjeglicama u Izraelu. Do izbijanja rata u Pojasu Gaze živjelo je oko tisuću kršćana. Najveći dio njih pronašao je utočište u katoličkoj župi Svete obitelji i u grčkoj pravoslavnoj crkvi svetog Porfirija. Među njima su i brojna djeca, starije osobe i osobe s invaliditetom, stoga mnogi nisu u mogućnosti otići u izbjeglištvo.

Prema mjesnim izvorima, stotine obitelji stiješnjene su u prostorijama dviju spomenutih crkvenih zajednica, a nedostaje namirnica i lijekova. Posebice je težak problem nedostatka vode. “Pomoć Crkvi u nevolji” podupire inicijativu Jeruzalemskog latinskog patrijarhata usmjerenu na opskrbu temeljnim potrepštinama izoliranih osoba u obje zajednice u Pojasu Gaze.

Posljedice najnovijeg sukoba teško su pogodile i oko 47 tisuća kršćana na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, upozoravaju iz zaklade. Budući su mnogi kršćani zaposleni u turizmu, izbijanjem rata izgubili su izvor prihoda. Zbog zatvorenih granica mnogi ljudi ne mogu više doći do svojih radnih mjesta na području Izraela. Pomoć u nevolji kršćanima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu sastoji se pretežito od bonova za namirnice te pomoći za stanarinu, struju i vodu, objavila je zaklada. Osim toga, osobe s kroničnim oboljenjima dobivaju medicinsku skrb.

Na području Države Izrael nalazi se oko 100 tisuća kršćana migranata i azilanata. Latinski patrijarhat za njih je 2021. uspostavio posebni Vikarijat za migrante i azilante. Tisuće kršćana migranata iz okolice Pojasa Gaze bili su primorani pobjeći i sad se nalaze u privremenim skloništima u samostanima, crkvama i drugim crkvenim ustanovama.

Dio njih nalazi se i u različitim dijelovima Izraela, primjerice u Tel Avivu. Mnogi od njih lišeni su svake pomoći i zaštite. “Pomoć Crkvi u nevolji” podupire Vikarijat za migrante i azilante u pripremi prihvatilišta, medicinskoj skrbi i dodjeli svakodnevnih potrepština nezaposlenima kao i u dušobrižničkoj službi, prenosi Kathpress.