Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovačko-osječka metropolija

Proslava Antuna opata u Novoj Gradiški

U petak, 17. siječnja u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški svečano je proslavljen sv. Antun Opat ili Pustinjak, posebno štovani svetac u ovoj posavskoj župi.

Predavanja prvoga dana konferencije „Prevencija trgovanja ljudima“

Prvoga dana dvodnevne konferencije “Prevencija trgovanja ljudima” koja se održava u Osijeku, nakon pozdravnih govora te inicijalnog predstavljanja skupa, uslijedilo je plenarno predavanje na engleskom jeziku generalne tajnice Europske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (UCESM) s. Marjolein Bruinen na temu „Trgovanje ljudima – iskustva iz prakse“.

U Starom Petrovom Selu proslavljen blagdan sv. Antuna opata

Premda je staropetrovoselska župa posvećena sv. Antunu Padovanskom, svake zime svečano slave i sv. Antuna pustinjaka i opata. Na svečanu misu 17. siječnja, uz domaće vjernike, stigli su i vjernici susjednih župa. Euharistiju je slavio gvardijan cerničkog franjevačkog samostana i župnik župe sv. Petra apostola u Cerniku o. Vjenceslav Janjić.

Biskup Škvorčević primio slatinskog gradonačelnika

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu Požegi 16. siječnja slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića u pratnji pročelnika za upravni razvoj Grada Slatine Marina Kokorića, a pridružio im se također Ivica Žuljević iz Ureda za gradnju i moderator Biskupskog ordinarijata. 

U Srijemskoj Mitrovici proslavljen spomendan sv. Anastazije Srijemske

Liturgijski spomen sv. Anastazije, mučenice proslavljen je u srijedu 15. siječnja u katedrali Sv. Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici. Večernje euharistijsko slavlje predvodio je domaći župnik mons. Eduard Španović uz koncelebraciju župnika župe svete Ane u Laćarku Ivice Zrna.

Sažalnica biskupa iz Đakova u povodu smrti o. Ivana Fučeka

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, umirovljeni nadbiskup Marin Srakić te pomoćni biskup Ivan Ćurić uputili su provincijalu Hrvatske pokrajine Družbe Isuse o. Daliboru Reniću, DI, sažalnicu u povodu smrti o. Ivana Fučeka.

Biblijska tribina: Proturječja i napetosti ljudske egzistencije

I u 2020. godini nastavljen je u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku četvrti ciklus biblijskih tribina pod vodstvom prof. dr. Ivice Čatića, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ Prva ovogodišnja tribina održana je 13. siječnja o temi „Proturječja i napetosti ljudske egzistencije“ tijekom koje je predavač nastavio razlagati „Prvi izvještaj o stvaranju čovjeka (Post 1,1-2,4a)“.

Duhovne vježbe za žene uz razmatranja o Duhu Svetom

„Duh svjedoči našem duhu da smo djeca Božja“ bila je tema duhovnih vježbi za žene, koje su u organizaciji Doma duhovne pomoći milosrdnih sestara sv. Križa održane u samostanskoj kući Betanija u Đakovu od 10. do 12. siječnja.

Nadbiskup Hranić pohodio Međubiskupijsko sjemenište na Šalati

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pohodio je u subotu 11. siječnja Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu, susreo se s upravom i sjemeništarcima svoje nadbiskupije te slavio euharistiju za članove Hrvatske zajednice bračnih susreta koji su u prostorima sjemeništa toga dana održavali svoj redovni godišnji sabor.

1 2 3 94