Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za žene u Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

„Ne bojte se! Javljam vam veliku radost!“ - bila je tema duhovnih vježbi za žene u samostanskoj kući „Betanija“ u Đakovu, održanih od 7. do 9. siječnja u organizaciji Doma duhovne pomoći.

Voditeljice su bile s. Paskala Križan i s. Rastislava Ralbovsky, u suradnji sa s. Marijom Klarom Klarić. Bili su to dani mira, molitve, šutnje, razmatranja, susreta s Bogom i sa sobom. Nakon prošlogodišnje stanke, veliko zanimanje za te duhovne vježbe pokazalo je koliko je ženama potrebno omogućiti dane u kojima će skupiti nove snage za svoju životnu zadaću. Ozračje šutnje, uz prisutnost Oltarskog Sakramenta, koji je danonoćno izložen, omogućio je sudionicama ulazak  u sebe i dublji susret s Bogom.

Program se odvijao poput mozaika u kojem su složeni različiti načini duhovnog iskustva: molitva Božanskog časoslova, razmatranja, Lectio divina (molitveno čitanje Božje Riječi), osobna molitva, ispovijed, euharistijsko klanjanje, a također i noćno klanjanje u kojem se sat po sat izmjenjuju pojedine osobe. Vrhunac svakog dana bilo je euharistijsko slavlje koje je uz poticajne propovijedi predslavio dr. sc. Vladimir Dugalić, a završnog dana bila je osobna obnova krsnog saveza vezana uz blagdan Krštenja Isusova. Sve je to pridonijelo osobnom duhovnom obogaćenju, o čemu su sudionice svjedočile u osvrtu na duhovne vježbe.

Na duhovnim vježbama sudjelovale su 24 sudionice, koje su većim dijelom došle prvi puta, i to iz Strizivojne, Š. Polja, Tomašanaca, Andrijaševaca, Bošnjaka, Županje, Slavonskoga Broda, Slobodnice, Glogovice, Samatovaca, St. Perkovaca, Suhopolja, Vinkovaca, Osijeka, Pleternice, Petrinje, Siska i Đakova.