Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa Fatimska proslavljena u Tordincima

Tordinci (IKA/TU)

U Župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečano je 13. listopada proslavljena Gospa Fatimska.

Misno slavlje predvodio je župnik u Jarmini Antun Farkaš uz koncelebraciju župnog upravitelja vlč. Josipa Erjavca. Prije mise bila je prilika za ispovijed.

U homiliji vlč. Farkaš podsjetio je da je od 1914. do 1918. bilo vrijeme bola i jada, a to je vrijeme I. svjetskog rata. U te četiri godine poginulo je 9 milijuna vojnika, 7 milijuna civila, a milijuni djece ostalo je bez roditelja. Kada je rečeno da nema spasa, papa Pio IX. rekao je da je nemoćan, da traže dar s neba. I kad se počeo zazivati dar neba i moliti Boga i Nebesku Majku, godine 1917., 13. svibnja, događa se nešto posebno. U taj svijet pun bola, jada i nemira ulazi svjetlo. Preko male djece ulazi oslobođenje i radost. Mi se nalazimo u jednom drugom vremenu gdje ima puno duhovnih invalida, puno tame i puno jada, istaknuo je vlč. Farkaš.

“Danas je nama u životu potrebna Lucija, potrebno  nam je svjetlo. Čovječanstvu je taj mir i tu radost donijela ona – Nebeska Majka. Kada nam ponestane nade, kada se iscrpe snage i kada nam potamni zvijezda života i kada kažemo nema izlaza, nema spasa, progovara jedna osoba – ona se zove Nebeska Majka. Zato ju nazivamo: na zemlji Pomoćnica, na nebu Zagovornica i Zaštitnica, za duše u Čistilištu ona je Osloboditeljica”, naglasio je vlč. Farkaš.

Misno slavlje završilo je svečanom procesijom s Marijinim kipom oko crkve uz marijanske pjesme te molitvom litanija i blagoslovom u crkvi.