Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospa od anđela proslavljena u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Gospe od anđela proslavljen je u nedjelju 2. kolovoza u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. 

Svečano večernje misno slavlje, kao i trodnevnicu uoči blagdana,  predvodio je vicemagistar bogoslova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu fra Josip Ivkić. U homiliji govorio je o našoj ograničenosti, nemoći da učinimo više, o slobodi, o Božjem milosrđu koje se daruje svakom čovjeku. 

„Pravi vjernik je onaj koji drugima stavlja na raspolaganje i ono malo što ima, jer zna da se Bog oslanja na ono naše moguće, i upravo to umnaža. On ne stvara iz ničega, nego želi da mu u slobodi ponudimo one svoje sitnice, od nas traži da mu stavimo na raspolaganje ono što imamo; riječ je o dinamici ljubavi, koja želi uložiti sebe, dati nešto od sebe; važno je sudjelovati u patnji bližnjega; dati od sebe ono što imamo. Sve što činimo s vjerom i ljubavlju Bog će to blagosloviti “, rekao je uz ostalo fra Josip. 

Upravo je to činio sv. Franjo u Porcijunkuli, koja znači čestica – nešto malo, a koju je on obnovio i molio Gospodina da svi koji dođu u tu crkvicu zadobiju potpuni oprost, i Bog je uslišao njegovu molitvu.  Na kraju je propovjednik pojasnio kako nas Isus uči vidjeti skriveno blago upravo u našim ograničenjima. „Najveće čudo današnjeg evanđelja je u Isusovoj ljubavi kojom On čini čudo. Bog vas sve voli upravo takve kakvi jeste, zato dopustite se ljubiti od Boga, jer je Njegova ljubav ključ odgovora za sva pitanja u našem životu. Kao kršćani pozvani smo, poput sv. Franje, ljubavlju uzvratiti na Božju ljubav, koju je On na križu skupo platio, i želi je darovati nama“, poručio je fra Josip.

Na kraju mise pred slikom Gospe od anđela predmolio je s vjernicima molitve za potpuni oprost, a potom udijelio svečani blagoslov. Vjernici koji su pohodili crkvu i u njoj izmolili „Oče naš“ i „Vjerovanje“, pristupili ispovijedi, pričestili se i molili na nakanu Svetoga Oca zadobili su potpuni oprost.

Prije mise vjernici su molili franjevačku krunicu, a zatim je gvardijan fra Klaudio Milohanović predmolio Gospine litanije pred slikom Gospe od anđela izloženom na oltaru sv. Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franju koji je u Porcijunkuli godine 1216. imao to viđenje.