Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica za Domovinu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja misu zahvalnicu za Domovinu u Pastoralnom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu predvodio je u srijedu 5. kolovoza, na blagdan Snježne Gospe, domaći župnik i dekan Ivan Lenić.

„Današnji dan u povijesti roda i doma Hrvata, u povijesti Katoličke Crkve u njemu svjedoči kako sve najbolje stranice našega zemaljskog postojanja uvijek ispisuje Bog i ljudi zajedno u savezu“, naglasio je na početku homilije župnik Lenić. Ustvrdio je kako dublji sadržaj toga državnog blagdana ne možemo pravo razumjeti bez duhovne dimenzije, bez Božjega djelovanja u povijesti našega naroda.

„Dan domovinske zahvalnosti dozivlje nam u pamet istinu da nam je dom i domovina dar neba, zato je potrebno u mladim naraštajima, unatoč svih sadašnjih kriza, odgajati zdrav duh domoljublja, te osjećaje zahvalnosti za dom i domovinu… Sve nevolje, poniženja i stradanja koje smo prolazili, kada se činilo da oslobođenja nema na pomolu, Bog je ipak dao po zalaganju i velikim žrtvama brojnih napose hrvatskih branitelja, da probije sunce hrvatske slobode i mira”.

Hrvatska domovina i pobjeda u ratu nezamisliva je bez hrvatskih branitelja, ali ne samo onih na ‘prvim crtama’ bojišnice, nego i na drugim mjestima, u bolnicama, u uslužnim djelatnostima, u crkvenim klupama, u domovima gdje se zauzeto molilo za Božju pomoć i Gospino posredovanje. Sve nam to svjedoči da samo zajedništvo i ulog svih, u neproračunatoj ljubavi, gradi sretan dom i domovinu. Ne podjele, rivalstva i prepucavanja. Tu bismo svi trebali biti na istoj strani – strani Hrvatske, strani dobra“, istaknuo je između ostaloga župnik Lenić. Pozvao je vjernike na promišljanje koliko nam je ovo vrijeme čudne pandemije darovano za ‘resetiranje’ sebe, prihvaćenih i življenih vrijednosti, te puta kojim koračamo i nastojanja koja činimo. Homiliju je završio vapajem Gospi: „Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj. Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“

Misu su suslavili brodski svećenici Nino Perica, Josip Matanović, Vedran Bilić i Marko Martić. Uz pridržavanje epidemioloških mjera sudjelovali su vjernici župe, te roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila, napose djece, te živući branitelji i stradalnici Domovinskoga rata, predstavnici županijskih vlasti i policije. Pjevanje je predvodio veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom.

Program je u jutarnjim satima počeo polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona s molitvom kod Središnjega križa na Gradskom groblju, te istim činom popraćenim čitanjem imena svih poginulih branitelja brodskoga kraja kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, koji je Grad Slavonski Brod podigao ispred Kazališno-koncertne dvorane 2004.

Na tom spomen obilježju uz uklesanih 399 imena poginulih brodskih vitezova uklesan je i natpis: „I ovdje sam tvoj sin, i ovdje sam tvoje ime i tvoj sjaj“. Na cijelom području Brodsko-posavske županije u Domovinskom ratu poginulo je 768 hrvatskih branitelja.