Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan formativni susret za bogoslove Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA)

Redovnica Družbe Milosrdnih sestara svetoga Križa s. Doroteja Krešić održala je u ponedjeljak, 13. ožujka formativni susret za bogoslove đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa.

Govorila je o odnosu muškarca i žene u kontekstu kršćanske antropologije. Naglasak je više bio usmjeren prema odnosu muškarca i žene u kontekstu odnosa svećenika i časnih sestara. S. Doroteja naglasila je važnost promatranja ljudske osobe kao cjelovitoga bića – od najranije faze odrastanja pa sve do smrti. U tom smislu potrebno je, kako je s. Doroteja istaknula, na cjelovit način promatrati poslanje te odnos muškarca i žene u njihovim različitostima, ali i sličnostima.

Kao primjer istaknula je sv. Augustina koji je govorio o ordo amoris – redu ljubavi koji predstavlja temelj svakoga odnosa. Susret je bio i dijaloškog tipa. Bogoslovi su imali priliku postaviti pitanja, sudjelovati u kratkoj raspravi te zajedno sa s. Dorotejom zaključiti kako je odnos između svećenika i časnih sestara, ne samo nužan i potreban, već predstavlja iskustvo kršćanskoga poziva na bratsko-sestrinski odnos među onima koji život polažu u Kristove ruke.

Ovaj susret nastavak je redovitih ovogodišnjih formativnih susreta tijekom kojih đakovački bogoslovi stavljaju naglasak na upoznavanje načela i izgrađivanje zrelih međuljudskih odnosa.