Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana svete Ane u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan sv. Ane, zaštitnice kapele u slavonskobrodskoj Tvrđavi ove je godine, zbog opsežnih radova u okružju kapele i nemogućnosti okupljana vjernika, slavljen u ponedjeljak 26. srpnja na prostoru ispred Pastoralnog centra Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Blagdansko slavlje u večernjim satima na vanjskom oltaru predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, župnik u miru i začasni kanonik. Uz župnika Ivana Lenića suslavio je vlč. Marko Martić, Brođanin na studiju u Rimu.

Kako je toga dana slavljen i Prvi svjetski dan baka, djedova i starijih osoba mons. Belobrajdić u prigodnoj je homiliji pojasnio da je papa Franjo, proglašavajući taj dan želio potaknuti na osjetljivost i brigu za starije. Posvijestivši mladima da su od starijih primili sve što imaju, ustvrdio je kako je budućnost svijeta u savezu između mladih i starih.

Unatoč visokim temperaturama u hladovini Gospina dvorišta na misi je sudjelovalo petstotinjak vjernika, među kojima su bile cijele obitelji s djecom, djedovi i bake te starije osobe iz župa Slavonskobrodskog dekanata i pristiglih iz inozemstva na godišnji odmor, uz poštivanje epidemioloških mjera. Prije mise molila se krunica za obitelj i litanije sv. Ani. Posebno se na misi molilo za dan ranije deset stradalih u prometnoj nesreći u blizini Slavonskog Broda te je za poginule gorjelo deset lampiona.

Župnik Lenić zahvalio je na kraju mise predvoditelju Belobrajdiću na poticajnim mislima, svim Anama čestitao imendan, a bakama djedovima i starijima njihov dan. Pred izloženim kipom sv. Ane na oltaru, koji je za tu prigodu donesen iz kapele u Tvrđavi, vjernici su se poslije mise zadržali u tihoj molitvi i zahvali sv. Ani. Znatan je broj vjernika pristupio ispovjedi za koju su im na raspolaganju bila četvorica svećenika.