Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Male Gospe u svetištu Drage Gospe Ilačke

Ilača (IKA/TU)

U nedjelju 8. rujna u svetištu Drage Gospe Ilačke svečano je proslavljen blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije - Mala Gospa. Toga dana služene su dvije mise. Jutarnju je predvodio domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Ivan Đakovac, a središnje euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Pavao Mikulčić.

Govoreći o opasnostima današnjega vremena u kojemu su razni pokušaji da se zatre vjera u Boga, u propovijedi vlč. Mikulčić osvrnuo se na propovijed blaženog kardinala Stepinca s jednoga marijanskog kongresa. Kardinal je tada, opisujući tešku situaciju hrvatskog naroda i katolika općenito, pokušaje zatiranja vjere nazvao „gladnim skakavcima s istoka koji bi htjeli iščupati nam Boga iz srca i duše, i tako nas učiniti najvećim siromasima na zemlji“.

„U današnje vrijeme katolici se također suočavaju s nekim drugim gladnim skakavcima koji polako, nenametljivo i neprimjetno, pod izlikom vjerskih i nekih drugih sloboda i danas žele izbaciti Boga iz našega srca. Te gladne skakvce prepoznajemo u mentalitetu ovoga svijeta u kojemu živimo, a u kojemu je sve dopušteno. U kojemu ne postoje nikakva ograničenja, a samim time i vjera u Boga postaje nešto strano. Tada mi vjernici postajemo oni koji bi svoju vjeru trebali zatvoriti i prakticirati unutar svoja četiri zida. Ali budući da znamo da je čovjek bez Boga najsiromašniji čovjek, mi ne dopuštamo mentalitetu ovoga svijeta da trne žar naše vjere. Dapače, ovakvim slavljima i hodočašćima želimo raspirivati našu vjeru i dar vjere koji nam je od Boga darovan. Zato su danas, a i prije nekoliko dana na Veliku Gospu, brojni hodočasnici pohrlili na ovo marijansko svetište i svetišta diljem Hrvatske, kako bi se pomolili Gospi i iznijeli joj svoje probleme i zahvale. Ovdje dolazimo zato što znamo da je Marija naša najvjernija odvjetnica i zagovornica“, zaključio je vlč. Mikulić.

Završetak godišnjeg hodočašća u to poznato marijansko svetište na krajnjem istoku Hrvatske biti će na prvu subotu, 5. listopada. Toga dana misa je u 10.30 sati, a prije mise hodočasnici će imati priliku za svetu ispovijed i marijanske pobožnosti.