Budi dio naše mreže
Izbornik

Siječanjski Vjesnik o temi „Crkvene zapovijedi“

Đakovo (IKA/TU)

„Crkvene zapovijedi“ tema je siječanjskoga broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, prvoga u 149. godištu izlaženja.

„O Crkvi se ne može misliti bez zapovijedi i ona bez njih ne može postojati“, ističe u svom uvodniku urednik doc. dr. Boris Vulić, a nadbiskup Đuro Hranić piše o dozrelosti za razumijevanje i usvajanje crkvenih zapovijedi. Nadalje o temi broja pišu: Ivica Žižić („Svetkuj zapovjedane blagdane! Iz kulture povijesti kršćanskog svetkovanja“);  Edvard Punda („Posti zapovijedane poste i u određene dane ne mrsi! O propisanom postu i o blagodatima posta u govorima Lava Velikoga“); Hrvoje Kalem („Svake se godine najmanje jedanput ispovijedi i o Uskrsu pričesti“);  Martina s. Ana Begić („Drži se ženidbenih zakona svete Crkve!“) i Ante Rako („Pridonositi crkvenim potrebama“).

Kolumnu za svećenike tijekom 2021. godine, pod naslovom Svećeničke refleksije piše Oliver Jurišić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, a tema ovoga broja je „Celibat“. Nadbiskup u miru Marin Srakić nastavlja feljton o biskupu A. Akšamoviću; Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše o „Novom talijanskom prijevodu Rimskog misala“; propovijedi su pripremili: Stjepan Radić, Davor Senjan, Krešimir Šaf i Pavao Mikulčić, a euharistijsko klanjanje Josip Filipović. Jadranka Sočo u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše pod naslovom „Zagrljaj daljine“; dok u Razgovoru s povodom pod naslovom „Ako postoji svijest da smo mi Crkva, tada je djelovanje prirodna stvar“ razgovaramo s prof. dr. Ružicom Pšihistal.

Kolumnu za vjeroučitelje Iz vjeroučiteljskog dnevnika tijekom ovoga godišta piše vjeroučitelj Marijan Lončar, a prva je tema „Sve počinje pozivom“. Pripremu za vjeronaučni sat pod naslovom „Isusovi učenici“ priredila je Ana Želinski; Pavao Mađarević preveo je novi nastavak Kateheze za odrasle kardinala Carla M. Martinija „Utjeha srca“; a Krešimir Bulat osmislio materijal za biblijske zajednice „Životni poziv – sveti red“. Dino Klem predstavlja knjigu „Konfinalije. Svećenik u kontekstu“ Hrvoja Kalema. Na omotu broja Drago Marković i Tomislav Ćurić predstavljaju biskupski štap iz 19. stoljeća od pozlaćene i posrebrene mjedi, a tu je i informacija o akcijskoj prodaji Misnih vina te otvorenju Godine majke M. Amadeje Pavlović.

Informativni dio Vjesnika donosi poruku pape Franje za 54. svjetski dan mira „Kultura skrbi kao put do mira“, vijest o proglašenju Godine sv. Josipa te obavijest o održavanju Nadbiskupijskog dana molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije na spomendan BDM Gospe Brze Pomoći, 8. siječnja 2021. Tu je i vijest o posjetu apostolskog nuncija u RH, mons. Giorgia Lingue Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, imenovanju novih dekana, novim doktorima znanosti – dr. Tomislavu Korovu i dr. Valentini Sudić te novoj knjizi doc. dr. Borisa Vulića „Vjera kao eshatološko nestrpljenje. Ogled o Sergiu Quinziju“. Razgovarali smo s dobitnikom državne nagrade za humanitarni rad u 2020. Milanom Stjepanovićem, a Marko Bubalo piše o hodočasniku koji pješači od Berlina do Sibira.

Na Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije pretplatiti se može putem e-mail adrese vjesnik.pretplate@djos.hr ili na broj telefona 031/802-229.