Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Održana tribina o duhovno-antropološkom pristupu depresiji i strahu

Slavonski Brod (IKA)

Teologinja i mentorica hagioterapije Silva Vrdoljak održala je u ponedjeljak 12. veljače u prostorijama Obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu tribinu o temi „Duhovno-antropološki pristup depresiji i strahu“ prema prof. dr. Tomislavu Ivančiću.

Vrdoljak je na početku pojasnila zašto je duhovno-antropološki pristup depresiji i strahu temeljni pristup, tj. polazište za razumijevanje čovjeka, te progovorila o antropološkoj medicini – hagioterapiji, koja se razvija kao jedan od modela pružanja duhovne  pomoći ozdravljenja čovjekova duha i duše.

„Duhovno-antropološki pristup temeljan je i opravdan pristup zato što je čovjek osoba, a osoba je središte, esencija, bit čovjeka sa svim svojim sposobnostima. Zato, osim bioloških i psihosocijalnih čimbenika koji uzrokuju depresiju, ovakav pristup polazi od samoga čovjeka kako bi mu posvijestio tko je on – da je on stvoren u Stvoritelju, da je jedinstven, da je on biće u bitku, osoba stvorene od nekoga drugog. Taj drugi je apsolutni duh – Stvoritelj“, pojasnila je.

„Baš u toj istini čovjek uvijek može naći izlaz jer zna i duboko je svjestan, kako je i papa  Benedikt XVI. rekao, da svi mi u sebi imamo prasjećanje na dobrotu i istinu, imamo onaj nutarnji poziv da se razvijamo. To znači da se čovjek s jedne strane može razvijati u nedogled, a s druge strane vidimo čovjekove nemoći, bolesti, klonuća koje možemo s duhovno-antropološkog aspekta nazvati depresijom“, istaknula je.

Depresija je simptom, pojasnila je te dodala da je iza te nemoći duboki vapaj iz temelja njegova bića. „To je u biti temeljna bol i pitanja za smislom, slobodom povjerenjem, snagom da može funkcionirati. Upravo ta snaga i izvor, i slobode, i povjerenja na duhovno-antropološkom području čovjeka je specifično samo čovjeku. Kada čovjek jača tu svoju duhovnu dimenziju, kada probudi duhovno- antropološke principe, sposobnost za dobrotu, za praštanje, priznanje, kada ide u razvoj i ozdravlja svoju duhovnu dušu, tada se aktiviraju i volja i razum, i tada čovjek krene k izlazu,“ rekla je, između ostaloga, teologinja Vrdoljak.

Posvjedočila je kako su to pokazala mnoga iskustva i rezultati u dugogodišnjem radu s pacijentima u Centru za hagioterapiju. Na kraju je upozorila da nije dobro oslanjati se na čovjeka, koji je ograničen, te očekivati da se od drugih primi onaj temelj koji je nužan da se osoba razvij i preživi na ovoj zemlji. Bit svega, dodala je, je spoznati tko je moj temelj, čiji smo i u čije ruke idemo.

Tribinu, koju su organizirali Zajednice „Molitva i Riječ“ podružnica Slavonski Brod i Centar za hagioterapiju, teologinja Vrdoljak je završila  molitvom s porukom kako je svima potrebna sila Duha Svetoga, koju se može primiti u suradnji s Gospodinom.