Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine sa srijemskim episkopom Vasilijem

Srijemska Mitrovica (IKA)

Nakon slavlja biskupskog ređenja mons. Fabijana Svaline za srijemskog biskupa koadjutora u Nedjelju Krista Kralja svega stvorenog, biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita Đure Hranića održali su 26. studenoga u Srijemskoj Mitrovici svoju skupštinu.

Uz metropolita Hranića na sjednici su u ulozi domaćina sudjelovali srijemski biskupi Đuro Gašparović i Fabijan Svalina, zatim požeški biskup Antun Škvorčević, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić te đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić. Bila je to prigoda u kojoj su biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine  u organizaciji i pod vodstvom generalnog vikara Srijemske biskupije Eduarda Španovića zajedno s novim biskupom koadjutorom posjetili srijemskog episkopa Vasilija Vadića u Srijemskim Karlovcima, čija se Eparhija proteže područjem Srijemske biskupije i dijelom Đakovačko-osječke nadbiskupije u Hrvatskoj.

U Srijemskim Karlovcima biskupi su u pratnji o. Kleope Stefanovića, starješine Manastira Vavedenja Presvete Bogorodice, ponajprije razgledali Sabornu crkvu Svetog Nikole, gdje im je đakon Goran Vlasac predstavio njezine povijesno-kulturne vrijednosti i značenje. U patrijaršijskom dvoru, svojoj rezidenciji primio ih je episkop Vasilije, uputivši im srdačnu dobrodošlicu. Čestitao je novozaređenom srijemskom biskupu koadjutoru Svalini na novoj službi, izrazivši otvorenost za bratske susrete i suradnju u Srijemu. Progovorio je o svom dugogodišnjem djelovanju u Srijemskoj eparhiji, svojim prethodnicima i povijesti vezanoj za njih, kao i o odnosima s katoličkim vjernicima na tom području, prisjetivši se osobito susreta s đakovačkim i srijemskim biskupom Ćirilom Kosom.

Metropolit Hranić predstavio je episkopu Vasiliju nazočne biskupe, posebno novog srijemskog biskupa koadjutora, upoznao ga s pripadnošću Srijemske biskupije Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini te želji njezinih biskupa da odnosom bratskog poštovanja s njegovom Preosvećenošću, kao i sa slavonskim episkopom i osječko-poljskim i baranjskim episkopom u Hrvatskoj  te sa svom  pravoslavnom braćom i sestrama na području Metropolije posvjedoče evanđeosku dobrohotnost i pridonesu međusobnom boljem poznavanju, uklanjanju predrasuda, liječenju povijesnih rana i pomirenju. U razgovoru je očitovana obostrana spremnost za nastojanje oko međusobnih kršćanskih odnosa te su spomenute i neke konkretne mogućnosti, napose s obzirom na susrete u biskupijama Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Na kraju je metropolit Hranić darovao episkopu Vasiliju jednu umjetničku sliku a episkop je uzvratio knjigama, koje je uručio svim biskupima.

Slijedio je pohod Patrijaršijskoj riznici u kojoj su biskupi razgledali brojne portrete mitropolita i episkopa, ikone i ikonostase, stare rukopise i druge sakralne predmete. Potom su u pratnji rektora Jovana Milanovića posjetili Bogosloviju „Svetog Arsenija Sremca“, gdje su se po postavljenoj izložbi upoznali se s njezinim djelovanjem te se susreli s pojedinim učenicima i profesorima.