Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret stipendista Zaklade Požeške biskupije

Požega (IKA)

U dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi 9 ožujka okupilo se stotinjak stipendista Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima na korizmeni susret.

Pozdravio ih je požeški biskup Antun Škvorčević te pročitao ulomak iz Lukina evanđelja u kojem evanđelist govori o čovjeku koji, ukoliko želi sagraditi kulu, mora proračunati ima li dovoljno sredstava da je može dovršiti.

To je biskup povezao s našom egzistencijalnom situacijom, rekavši kako je svaki čovjek Božje djelo, jedinstvena i neponovljiva osoba, ali nedovršeno biće čija se izgradnja ostvaruje na više razina.

 

Istaknuo je da Požeška biskupija putem svoje Zaklade nastoji materijalno pomoći mladim ljudima kako bi imali mogućnost intelektualno rasti, ali da je čovjek više od toga i stalno u sebi nosi čežnju za većim i dubljim životom, u konačnici teži za onim dimenzijama svoga postojanja koje može ostvariti jedino Bog. Spomenuo je da su ljudi darovana bića i da je taj dar i zadaća.

Potaknuo je stipendiste da u korizmenom vremenu zastanu pred samima sobom i zapitaju se po kojem konceptu ostvaruju čovjeka, što žele od života, u kojim životnim koordinatama žive i s kime izgrađuju svoje postojanje. Kazao je da „Isusov evanđeoski izazov potiče na izgradnju života u njegovim koordinatama ljubavi kojom je položio sebe za nas kako bi nas ispunio onom moći koja pobjeđuje i samu smrt te daje konačni smisao života“. Potaknuo je stipendiste da uvijek budu budna srca i duha kako ne bi postali iznutra neosjetljivi za Božje poticaje te usahnuli u ravnodušnosti svoga srca, nego da svakodnevno u molitvi budu povezani s Isusom Kristom te budu duhovno moćna bića.

Pozvao ih je da se u mjestu školovanja ili studiranja povežu s mladima u župnim zajednicama te ne ostanu sami na svom mladenačkom putu.

Voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak stipendistima je predstavio ovogodišnji Križni put mladih Požeške biskupije te ih pozvao da sudjeluju na njemu, a prikazan je i promotivni video s prošlogodišnjeg križnoga puta.

Pri koncu susreta stipendisti su se uputili u Dijecezanski muzej gdje ih je dočekala Nikolina Mandić, voditeljica biskupijske knjižnice i suradnica u muzeju koja im je predstavila sakralnu zbirku i zbirku moderne umjetnosti.

Ključne riječi:
Požeška biskupija stipendisti