Budi dio naše mreže
Izbornik

U crkvi Sv. Antuna u Vinkovcima svečano proslavljena svetkovina Bezgrešnog začeća BDM

Vinkovci (IKA/TU)

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, u franjevačkoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima (Mala crkva), svečano je proslavljena večernjom misom koju je predvodio gvardijan samostana sv. Antuna u Vinkovcima fra Miljenko Hontić.

Nakon što je pojasnio značenje i bitne karakteristike svetkovine kao i same dogme o Bezgrešnom začeću, proglašene 1854. od pape Pija IX., (bulom Ineffabilis Deus), fra Miljenko je u propovijedi vjernicima predočio Božji plan za spas čovječanstva te kako je važan dio tog plana bio život Bezgrešne Djevice, koja je već u krilu svoje majke Ane bila oslobođena ljage istočnoga grijeha. 

Naglasivši da ni Bezgrešna nije znala što ju sve čeka i kako će nadvladati teškoće, fra Miljenko je pozvao vjernike da se ugledaju na Nju, uče od Nje i uz njenu pomoć svakodnevno i uvijek iznova bezuvjetno izgovaraju svoj „DA“ Gospodinu. Upravo takav stil života je jedina sigurnost da ćemo ostvariti svoj život u punini. Način na koji je to moguće činiti jest upravo onaj Bezgrešne Djevice, a to je njena poniznost i pažljiva poslušnost i raspoloživost Božjoj riječi.

To su danas itekako potrebne kreposti koje, nažalost, u ovom našem mentalitetu nisu baš na cijeni. Živimo u svijetu u kojem je jako naglašena želja za samoostvarivanjem, za trženjem priznanja, težnjom da se bude pod svjetlima reflektora svjetske slave tako da smo često i sam pod tom napašću. No, primjer Bezgrešne, koja je u poniznosti i raspoloživosti Božjim planovima bila suradnica za Božja divna djela i spasenje čovječanstva, poziva i nas vjernike da slijedimo isti primjer. Te iste odlike otvorenosti u poniznosti i jednostavnosti Božjim planovima možemo naći i u životu zaručnika Bezgrešne Djevice sv. Josipa, čija je godina upravo na ovu svetkovinu zaključena. Oni su nam svjetionici na našem kršćanskom putu i podsjetnik da je prava veličina i radost svakog čovjeka – biti suradnik Božji, zaključio je propovjednik. 

Fra Miljenko misu je predvodio uz koncelebraciju vojnog kapelana pri vojarni Vinkovci fra Mate Vincetića, OFM, i uz liturgijsku asistenciju fra Mateja Milića, OFMConv., člana samostana sv. Antuna. Na inicijativu predsjednice Lidije Martinković i ostalih članova Udruge „Vojska Bezgrešne“ pjevala je muška pjevačka grupa „Lipa“ iz Vinkovaca. Mnoštvo vjernika imalo je priliku za ispovijed prije i u tijeku mise, a na raspolaganju za sakrament pomirenja bio je fra Jere Vujić.

Članovi „Vojske Bezgrešne“ i članovi muške pjevačke grupe „Lipa“, a i drugi vjernici, nastavili su druženje u prostorijama samostana i nakon koncerta i mise.