Budi dio naše mreže
Izbornik

U Srijemskoj Mitrovici proslavljen spomendan svete Anastazije, srijemske mučenice

Srijemska Mitrovica (IKA)

U katedrali–bazilici manjoj koja je posvećena svetom Dimitriju, đakonu i mučeniku, u Srijemskoj Mitrovici, u petak, 15. siječnja svečanim euharistijskim slavljem proslavljen je spomendan svete Anastazije, srijemske mučenice iz ranokršćanskih vremena.

Večernje euharistijsko slavlje predslavio je župnik župe Svete Ane, majke BDM iz Laćarka vlč. Ivica Zrno uz suslavlje mons. Eduarda Španovića, domaćeg župnika.

Župljani srijemskomitrovačke župe rado ističu kako se radi o njihovoj domaćoj svetici, mučenici koja je upravo na prostorima današnje Srijemske Mitrovice položila život za Isusa Krista. Stoga ne samo u današnjem danu rado dolaze u crkvu kako bi molitvom zatražili nebeski zagovor svete Anastazije. To čine rado ispred glavnog oltara u crkvi, jer se u njemu nalaze relikvije svete Anastazije. Radi se o prahu koji je 1976. godine prenesen iz Zadra u srijemsku Mitrovicu, te se sada nalazi pohranjen u glavnom oltaru katedrale Srijemske biskupije.

Moći svete Anastazije koje se čuvaju u katedrali–bazilici manjoj koja je posvećena svetom Dimitriju, đakonu i mučeniku, u Srijemskoj Mitrovici

Za svetu Anastaziju je bilo sasvim jasno – Isus Krist je vrijednost koja nema alternativu. Sve za Njega, pa i život, ako je potrebno! Bogu hvala, mi ne živimo u vremenu i prostoru kada će netko od nas tražiti da se Krista odreknemo ili će nam zbog toga život biti ugrožen. Ali živimo u vremenu kada je i dalje potrebno istinsko svjedočanstvo vjere. Tu nam sveta Anastazija može biti velikim primjerom. Neka i dalje bude naša domaća svetica, ali ne samo riječima ili na papiru. Neka to bude nasljedovanjem njezinog svetačkog primjera i postojanosti u vjernosti Isusu Kristu, poručio je, među ostalim, u prigodnoj homiliji vlč. Ivica Zrno.

Nakon euharistijskog slavlja vjernici su se uputili pred oltar s moćima svete Anastazije, gdje su u osobnoj molitvi još jednom zatražili nebeski zagovor svete Anastazije.

O svetoj Anastaziji svjedoči kratki izvještaj o, koji se može naći u časoslovu Đakovačke i Srijemske biskupije: „Mučena u Sirmiju na Božić 304. godine. Pripadala sirmijskoj Crkvi. Relikvije prenesene 457. u Carigrad, a 807. u Zadar. Godine 1976. jedan dio relikvija pohranjen u Srijemskoj Mitrovici. Središte njezinog štovanja u Rimu je bazilika na Palatinu. Spominje se u Rimskom kanonu“.