Budi dio naše mreže
Izbornik

Župnik Matanović: Kakav je narod takva je i domovina

Slavonski Brod (IKA)

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježen je u ponedjeljak 18. studenoga u drevnoj Tvrđavi u Slavonskom Brodu.

Sudjelujući na misnom slavlju u kapeli Sv. Ane za sve poginule, nestale i stradale hrvatske branitelje i civile u Vukovaru i Hrvatskoj u Domovinskom ratu, koje je uz župnika domaće župe Gospe Brze Pomoći Ivana Lenića, dekana i njegova župnog vikara Ninu Pericu te grkokatoličkog župnika Aleksandra Hmilja, predvodio župnik brodske župe sv. Dominika Savija Josip Matanović, tristotinjak vjernika u molitvi pred Gospodinom pokazalo je svoju kršćansku blizinu s gradom herojem i svim žrtvama Domovinskog rata.

Župnik Matanović, koji je u vremenu stradanja Vukovara i Domovinskog rata bio župnik u Srijemu te osobno doživio kako mržnja i bol zasljepljuju ljudsko srce, a još više kako nas praštanje čak i neprijateljima oslobađa, u homiliji je istaknuo: „Putove Gospodnje ne možemo dokučiti, niti spoznati zašto Gospodin dopušta patnju, trpljenje, bol…, ali nijedna patnja i trpljenje nije uzaludno onima koji se u Boga uzdaju“.

Pojasnio je kako u Kristu imamo nadu da će svi naši poginuli i umrli uskrsnuti, a zajedno s njima i mi kojima je program života Isusovo Evanđelje. Potresno je bilo njegovo osobno svjedočenje svega što je kao župnik boraveći 11 godina u Srijemu sa svojim župljanima u okruženju doživio u vrijeme i poslije Domovinskog rata, pozvavši vjernike da mole Gospodina „da sačuva naš narod da se takva zla nikada više ne dogode“.

„Nikada ne zaboravite žrtve podnesena za slobodu i samostalnost naše nam drage domovine Hrvatske. Volite je kakva god ona bila, i molite za nju. Domovinu ne čine političari, nego narod, a kakav je narod takva je i domovina“, zaključio je župnik Matanović. .

Dekan Lenić, koji je poslije rata od 1997. dvije godina bio župnim vikarom u Srijemskoj Mitrovici, i sam vidio i osjetio koliko su naši svećenici bili blizi svome stadu u Srijemu tijekom ratnih stradanja koja su ondje imala također svoje tegobe i posljedice, istaknuo je njihovu zauzetost i hrabrost u tim godinama o kojoj se malo zna, govori i vrednuje. „A i oni su sigurno svojevrsni heroji godina Domovinskoga rata, neki već pokojni, neki još živi”, zaključio je dekan Lenić.

Slavlje je animirao zbor župe Gospe Brze Pomoći.

U organizaciji župe Gospe Brze Pomoći, Grada Slavonskog Broda i Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Slavonski Brod duhovni program u tvrđavskoj kapeli Sv. Ane započeo je u popodnevnim satima molitvom žalosnih otajstava krunice. Poslije mise ispred kapele prigodnu molitvu po istočnom obredu predvodio je grkokatolički župnik Hmilj, a pjevanjem su sudjelovale redovnice i vjernici njegove župe

U dostojanstvenoj tišini slijedila je potom „kolona svjetla“ vjernika i građana s upaljenim lampionima, te polaganje lampiona duž Vukovarske ulice i do spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu. Dok je trajala molitva u Tvrđavi zvonila su zvona na gradskim crkvama. Veći broj vjernika upalio je lampione u prozorima svojih domova, a učinile su to i neke od ustanova.