Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava Predsjedništva Matice hrvatske u povodu upućivanja Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku u javno savjetovanje

Zagreb (IKA)

Donosimo u cijelosti Izjavu Predsjedništva Matice hrvatske u povodu upućivanja Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku u javno savjetovanje.

Vlada Republike Hrvatske 1. kolovoza 2023. godine uputila je u Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Zakon o hrvatskom jeziku.

Riječ je o nacrtu Zakona do koga se došlo nakon tromjesečnog usuglašavanja stručnih službi Ministarstva znanosti i obrazovanja RH s Radnom skupinom Matice hrvatske za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.

Ovu inačicu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku na svojoj sjednici od 1. kolovoza 2023. godine jednoglasno je poduprlo Predsjedništvo Matice hrvatske, te poziva sve matičare, hrvatsku intelektualnu javnost i domoljubne građane Republike Hrvatske da ga također podupru.

Taj zakon Hrvati su iščekivali desetljećima znajući da njegovim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva nužan institucionalni okvir kojim se našem jeziku omogućuje nesputan razvoj na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture.

Pozivamo sve hrvatske intelektualce koji se bave jezičnom problematikom da tijekom javne rasprave sa zainteresiranom javnošću iznesu svoje prijedloge za poboljšanje sadašnje inačice nacrta Zakona o hrvatskom jeziku, kako bi bio što kvalitetniji kada se uputi u saborsku proceduru.

Predsjedništvo Matice hrvatske

U Zagrebu 1. kolovoza 2023.