Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: matica-hrvatska

Misa za članove vinkovačkog ogranka Matice hrvatske

U prigodi Dâna Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, svečanu misu za sve žive i preminule članove ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, čiji je predsjednik dr. Dražen Švagelj, predvodio je u nedjelju 20. listopada u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona župni vikar Patrik Križanac. Koncelebrirao je domaći župnik mons. Tadija Pranjić koji je istaknuo kako je Matica hrvatska jedna od najčasnijih institucija hrvatskoga naroda koja se uvijek borila i branila identitet, kulturu i vjeru hrvatskoga naroda.

Kultura Hrvata u Vojvodini

Međunarodni znanstveno-stručni skup „Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatog nasljeđa k procesima razvoja“ održan je u petak 20. i subotu 21. rujna u Pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici. Skup su zajedno organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Matica hrvatska Zagreb i Ogranak Matice hrvatske Subotica.

Izložba o prvih sto pedeset godina Vijenca

Izložba u povodu 150 godina Vienca i 25 godina obnovljenoga Vijenca svečano je otvorena u četvrtak 6. lipnja u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

„Kultura u medijima“

U Matici hrvatskoj je 16. svibnja održan okrugli stol „Kultura u medijima“ u organizaciji Vijenca, središnjega književnog lista za kulturu, umjetnost i znanost, koji je okupio glavne urednike, urednike kulturnih rubrika i emisija specijaliziranih za kulturu i komunikologe, dok je kao predstavnik Ministarstva kulture sudjelovao državni tajnik Krešimir Partl.

Započeli Dani ogranka Matice hrvatske u Splitu

26. Dani ogranka Matice hrvatske Split, na kojima se svečano obilježava i 66. obljetnica Ogranka Matice hrvatske Split, održavaju se 27. i 28. studenoga u Dvorani Matice u Splitu. Otvoreni su predavanjem prof. dr. Ivana Bodrožića "Sv. Jeronimu kao teologu i egzegeti".