Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga don Antona Šuljića 'Ni tamjan, ni dogmatika'

Zagreb (IKA)

Knjiga don Antona Šuljića 'Ni tamjan, ni dogmatika. Izbor iz recenzija, kritika i ogleda', u nedjelju 9. lipnja predstavljena je u Matici hrvatskoj u Zagrebu u sklopu 3. Festivala knjige.

U Matici hrvatskoj u Zagrebu od 6. do 9. lipnja 2024. održava se 3. Festival knjige pod sloganom ‘Matica dobrih knjiga’. Uz predstavljanja novih naslova Matičinih ogranka iz svih dijelova Hrvatske, na Festivalu su sudjelovati i ogranci iz Bosne i Hercegovine, kao i gosti, nakladničke kuće među kojima je ove godine prvi puta i Kršćanska sadašnjost.

Don Anton Šuljić u knjizi Šuljića ‘Ni tamjan, ni dogmatika’ okuplja svoje tekstove koji uglavnom tematiziraju odnos vjere i javnosti, odnosno svojim recenzijama, ogledima i kritikama u toj javnosti progovara o relevantnim društvenim i crkvenim temama, odnosu medija i Crkve te o nizu drugih tema.

„Knjiga donosi moje tekstove tijekom dugog niza godina, čak trideset. Jedan veliki esej posvetio sam našoj Crkvi u suvremenom društvu i zapravo je većim dijelom riječ o tome kako je sekularizacija utjecala na Crkvu, odnosno gdje se sekularizacija pojavljuje. Ona se ne pojavljuje u teokratskim društvima, sekularizacija se pojavljuje unutar kršćanstva, ona je dijete kršćanstva, kao i modernitet. Moderniteta nema gdje nema kršćanstva, sekularizacije nema gdje nema kršćanstva. Pokazala su i sva istraživanja da sekularizacija pomaže i samoj Crkvi. Ne sekularizam, sekularizam je zapravo ideologija koja je isključujuća. To je sada prisutno u Europi pa i u Zagrebu, u svemu onome kada sekularizam isključuje sve ono što je vjersko“, kazao je don Šuljić.

Dio knjige donosi tekstove koji se osvrću na pontifikat pojedinih papa, odnosno na njihove knjige ili knjige o njima. Osvrće se tako na pontifikat pape Benedikta XVI. i njegov posjet Hrvatskoj 2011. s posebnim naglaskom na šutnju koja je gromoglasno odjeknula Hrvatskom kada se Papa susreo s mladima na središnjem zagrebačkom trgu.

U knjizi se, među ostalim, nalazi i osvrt na posjete sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj i o knjizi o papi Franji. U poglavlju „Ljudi vjere i kulture“ autor piše o ‘ljudima vjere u čiji je sjeni rastao’ Josipu Turčinoviću, fra Bonaventuri Dudi, Ivanu Golubu, Ivanu Grubišiću, fra Mirku Mataušiću, don Živku Kustiću, Darku Gašparoviću te o mons. dr. Ivanu Devčiću i o. Boni Zvonimiru Šagiju.

U poglavlju „Biblijskih obzorja“ donosi recenzije knjiga Leksikon biblijskih žena’ iLeksikon biblijskih muškaraca’ te o knjizi O zdravlju, bolesti i smrti u Bibliji’ autorice Slavice Dodig, Tu je i tekst o enciklici pape Franje ‘Laudato si’ u kojem don Šuljić ističe Papino ponavljanje sintagme izrečene u enciklici kako ‘duhovnost nije odvojena od prirode, već živi s njom u zajedništvu’.

Kako ističe sam autor najveći dio tekstova pisan je s povodom, koji je najčešće bio vezan uz čitanje određene knjige i pisanje o njoj, dok su u knjigu ušla i neka predavanja koja je održao u raznim prilikama, a koja se mogu podvesti pod pojam javne vjere. „U knjizi je riječ o tome kako se u svjetovnoj javnosti predstaviti kao vjernik“, kazao je don Šuljić.

Od brojnih nastupa u medijima koje je održao, u knjizi ih je objavljeno tek šest: onaj u kojem govori o donošenju zakona o pobačaju, zatim onaj o rušenju mostarskoga mosta, zatim jedan razgovor o odnosu anarhije i kršćanstva prema knjizi Jacquesa Ellula i drugi prilog o odnosu Crkve i sekularizacije s naglaskom na našu stvarnost. Tu je i jedan razgovor u povodu pitanja kršćanskoga shvaćanja migranata u nas te na kraju razgovor s Borisom Drandićem za ‘Nastavnički suputnik’, kao ogledni razgovor dvojice humanista, jednoga tko nije vjernik i vjernika, a o nekim pitanjima koja se tiču istine, odnosa religije i znanosti i drugih tema važnih za tolerantan i uvažavajući odnos različitih.

Knjigu ‘Ni tamjan, ni dogmatika. Izbor iz recenzija, kritika i ogleda’ izdala je Kršćanska sadašnjost, koja prvi puta sudjeluje na ‘Festivalu knjiga’ Matice hrvatske.