Budi dio naše mreže
Izbornik

Vukovar: „Na putu ljubavi i oproštenja“ – godina Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika i blaženoga Alojzija Stepinca

Vukovar (IKA)

Velika duhovna obnova u obliku milosne godine naziva „Na putu ljubavi i oproštenja“ – godina Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika i blaženoga Alojzija Stepinca, u Župi Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika u Vukovaru trajat će od 12. listopada 2019. do 12. listopada 2020. Tim povodom priopćenjem vlč. Zvonimir Martinović, župnik Župe BDM Kraljice mučenika koje donosimo u cijelosti.

Svakodnevno svjedočimo materijalnoj obnovi grada Vukovara, ali istovremeno sve više jača svijest o potrebi duhovne obnove stanovnika ovoga grada, napose katoličkog puka koji traži snagu oprosta i mirnog suživota s onima koji su im u vrijeme Domovinskog rata nanijeli tjelesnu ili duševnu bol. Župa Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika osnovana je 2003. u gradskoj četvrti Sajmište, čiji su stanovnici 1991. među prvima osjetili nevolje rata i od najbližih susjeda doživjeli mučenja i zlostavljanja.

Kao župniku ove župe, uz sva redovita misna slavlja i pobožnosti, sve mi se jasnije ukazuje potreba duhovne obnove kroz jedno dulje razdoblje, na kojoj bi se mogućnost sudjelovanja pružila svim Vukovarcima, a posebno onima koji su prošli iskustva zarobljeništva i zlostavljanja, vojnim i civilnim žrtvama rata. I vrlo se jasno, promišljajući o nevino osuđenima i snazi ljubavi i oproštenja, otvara lik blaženoga Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Stoga sam odlučio, nakon osobnih promišljanja i savjetovanja s pastirima naše mjesne Crkve i članovima župnih vijeća, kroz godinu dana, počevši od svetkovine BDM Kraljice mučenika 2019. (ove godine slavi se u subotu 12. listopada) do iste svetkovine 2020. misna i molitvena slavlja označiti geslom: „Na putu ljubavi i oproštenja“. Budući da i sam naslov crkve u sebi uz teološko poimanje uključuje i žrtvu grada Vukovara, to će biti godina Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika i blaženoga Alojzija Stepinca, a započet će misnim slavljem 12. listopada 2019. u 11 sati. Misno slavlje će predvoditi mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca.

Jedan od ciljeva ove velike duhovne obnove svakako je i promicanje pobožnosti blaženom Alojziju Stepincu u gradu Vukovaru. Budući da se 10. veljače slavi blagdan bl. Alojzija Stepinca, svakog 10. u mjesecu, od studenoga 2019. do listopada 2020., u župi BDM Kraljice mučenika u Vukovaru slavit će se hodočasnički dani, u kojima će misna slavlja predvoditi svećenici propovjednici koji će govoriti o plodovima Duha Svetoga, imajući u vidu geslo milosne godine: „Na putu ljubavi i oproštenja“.

Tjedan dana prije završetka, u nedjelju 04. listopada 2020., mons. Batelja će donijeti moći blaženoga Alojzija Stepinca i ostaviti ih na javno štovanje u župnoj crkvi BDM Kraljice mučenika. Na koncu, 10. listopada 2020., milosnu će godinu Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika i blaženoga Alojzija Stepinca, svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi zaključiti nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić.

S poštovanjem,

vlč. Zvonimir Martinović, župnik