Budi dio naše mreže
Izbornik

Govori pape Ivana Pavla II. Hrvatima – 2000. godina

A. D. 2000. – VELIKI JUBILEJ

“ISUS KRIST JUČER, DANAS I UVIJEKE!” Heb 13,8

Započeo 25. prosinca. 1999.  Zaključen 6. siječnja 2001.

 

Veliki jubilej posebno je slavlje dobrote i čovjekoljublja Boga, našega Spasitelja

Hodočasnicima i Društvu prijatelja glagoljice na općoj audijenciji

Vatikan, 5. siječnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, Veliki je jubilej posebno slavlje dobrote i čovjekoljublja Boga, našega Spasitelja (usp. Tit 3,4), koje je objavljeno u Kristu. Ovo je zbog toga posebno povoljan trenutak milosti, što ga Božja Providnost pruža ljudima. Neka radost obraćenja i pomirbe, na koje Crkva svakoga osobno revno potiče u ovome svetom vremenu, prožme srce svakog čovjeka i žene i neka ih vodi putem istinskoga dobra. Srdačno pozdravljam članove Mješovitoga zbora ‘Bašćina’ Društva prijatelja glagoljice i ostale hrvatske hodočasnike. Svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 23 – 24; OR, 6. siječnja 2000., str. 7; IKA, 5. siječnja 2000., str. 7; GK, 30. siječnja 2000., str. 5.

 

Čovjek je pozvan otvoriti vrata Kristu Spasitelju kako bi pronašao nadu koja ne će nikada iznevjeriti

Hodočasnicima i gimnazijalkama iz Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, 12. siječnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, Veliki jubilej ljeta Gospodnjega 2000. potiče krštenike da s iskrenošću prihvate Evanđelje u svoj život te vodi k ponovnomu otkrivanju i prihvaćanju svetoga poziva svakoga pojedinog od nas (usp. 2 Tim 1,9) i svekolike nade i bogatstva što ga sadrži (usp. Ef 1,18). Čovjek i žena našega vremena posebno su pozvani da otvore vrata Kristu, jedinomu Spasitelju, kako bi ponovno našli dostojanstvo svake osobe i nadu koja ne će nikada iznevjeriti i koja dolazi od Boga. Od srca pozdravljam učenice ženske opće gimnazije Sestara milosrdnica u Zagrebu i ostale hrvatske hodočasnike. Svima rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 58; OR, 13. siječnja 2001., str. 7; IKA, 12. siječnja 2000., str. 11.

 

Isus Krist pruža pravi odgovor na najskrovitija očekivanja i čežnje ljudskoga srca

Hodočasnicima iz Vrhovca i Kiseljaka na općoj audijenciji

Vatikan, 19. siječnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, na pragu trećega tisućljeća valja uporno ponavljati da Isus Krist pruža pravi odgovor na najskrovitija očekivanja i čežnje ljudskoga srca. Suvremenomu je svijetu posebno potrebno opet ponovno čuti da su čovjek i žena, koje je Krist otkupio i Duh Sveti posvetio, postali ‘sugrađani svetih i ukućani Božji’ (Ef 2,19); potrebno mu je uvjerljivo i dosljedno svjedočenje kršćana, uvijek sve otvorenije poticajima Duha Svetoga. Srdačno pozdravljam vjernike župe Svetoga Kuzme i Damjana u Vrhovcu i skupinu profesora iz Kiseljaka te na sve zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 94; OR, 20. siječnja 2000., str. 5.

 

Pozdrav i apostolski blagoslov

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 23. veljače 2000.

           “Od srca pozdravljam nazočne hrvatske hodočasnike i svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 239; OR, 24. veljače 2000., str. 5.

 

Društvo će biti ljudskije u onoj mjeri u kojoj je bliže Bogu

Hodočasnicima iz Porečko-pulske biskupije na općoj audijenciji

Vatikan, 1. ožujka 2000.

           “Draga braćo i sestre, svjedočenje će kršćana pred svijetom biti uistinu uvjerljivo ako, nošeni vjerom u Presveto Trojstvo, budu znali ponovno otkriti nadu i ljubav, koje ih moraju prožimati i podupirati u nastojanju oko izgradnje društva koje će biti ljudskije u onoj mjeri u kojoj je bliže Bogu. Potrebno je, naime, svjedočenje sposobno širiti obzore te muževima i ženama naših dana pomagati da prihvate navještaj Krista, koji je nada narodima (usp. Rim 15,12) i koji je postao ‘začetnik vječnoga spasenja svima koji ga slušaju’ (Heb 5,9). Srdačno pozdravljam sudionike jubilejskoga hodočašća Porečko-pulske biskupije, koji su došli sa svojim biskupom Ivanom Milovanom, i ostale hrvatske hodočasnike. Svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 286 – 287; OR, 2. ožujka 2000., str. 5; IKA, 1. ožujka 2000., str. 11.

 

Zadaća je kršćana svjedočiti pred svijetom da su njihova vjera i nada u Bogu

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 8. ožujka 2000.

           “Draga braćo i sestre, kršćani naših dana imaju životno važan zadatak: svjedočiti pred svijetom da je njihova vjera i njihova nada u Bogu (usp. 1 Pt 1,21). Ta se obveza, potaknuta i prožeta ljubavlju, mora pretvoriti u stalno naviještanje spasenja, koje Trojedini Bog nudi svakoj osobi i svakoj ljudskoj društvenoj zajednici. Srdačno pozdravljam nazočne hrvatske hodočasnike i svima rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 333; OR, 9. ožujka 2000., str. 7; IKA, 8. ožujka 2000., str. 14.

 

Neka plamen vjere koji u vašim krajevima plamti već toliko stoljeća nastavi plamtjeti i u trećemu tisućljeću

Jubilejsko hodočašće Vrhbosanske metropolije u Rim za Veliki jubilej

Vatikan, Dvorana Pavla VI., 30. ožujka 2000.

Oko 550 vjernika katolika iz BiH, predvođenih kardinalom Vinkom Puljićem, bosanskohercegovačkim biskupima i svećenicima, hodočastili su za Veliki jubilej od 27. do 30. ožujka 2000. u Rim. Papa Ivan Pavao II., primajući hodočasnike u posebnu audijenciju, uputio im je ovaj govor:

           “Gospodine Kardinale, časna braćo u biskupstvu, štovani prezbiteri, draga braćo i sestre, Od srca pozdravljam svakoga pojedinog od vas, pastiri, i svakoga pojedinog od vas, vjernici ljubljenih Crkava Vrhbosanske, Mostarsko-duvanjske, Trebinjsko-mrkanske i Banjolučke. Sve vas primam s velikom radošću. Došli ste na grobove svetih apostola Petra i Pavla i ostalih rimskih mučenika da biste slavili Veliki jubilej ljeta Gospodnjega dvijetisućitog i ponovno potvrdili svoje zajedništvo s Crkvom rimskom i s nasljednikom Apostolskoga Prvaka. Dočekujem vas dobrodošlicom punom ljubavi i zahvaljujem dragomu kardinalu Vinku Puljiću na osjećajima očitovanima u ime svih vas. Čuvam uvijek živima uspomene na svoj pastirski pohod koji sam, nakon više prisilnih odgađanja, ostvario 12. i 13. travnja 1997. Tom sam se zgodom mogao osobno uvjeriti u veliku tragediju koja je tijekom zadnjeg desetljeća pogodila vas i ostale stanovnike tamošnjih krajeva. Sveta vam je Stolica cijelo to vrijeme uvijek bila blizu i bit će vam blizu i ubuduće. Papino srce kuca za vas i dijeli s vama ne samo vaše boli i vaše brige nego i vaše radosti i vaše nade.

           Da, draga braćo i sestre! Ovo je vrijeme nade unatoč brojnim teškoćama na koje svakodnevno nailazite zbog političkih i gospodarskih prilika i unatoč oblacima koji se još uvijek nalaze na obzorima vaše domovine! Kao što ovih dana mnogi znaci navješćuju buđenje prirode, tako i na društvenome području ne nedostaju znaci obećavajućega ponovnog poleta. Na kršćanima je da taj pozitivni postupak ojačaju kvascem novoga života što ga sadrži Evanđelje. Kršćanska poruka u sebi nosi izvanredne mogućnosti nade. Na svakome vjerniku leži odgovornost da braću i sestre s kojima dolazi u dodir učini dionicima te nade.

           Vaš će navještaj nade, ljubljeni, biti uvjerljiv ako bude praćen evanđeoskim svjedočenjem dubokoga crkvenog zajedništva među vama i ljubavi koja ne poznaje granice. Neka sam vaš život govori svima da ste kršćani! Budite prvi koji će oprostiti i koji će zatražiti oproštenje te osloboditi sjećanje od mržnje, zavade, želje za osvetom i priznati bratom čak i onoga koji vam je nanio zlo. Ne dajte se pobijediti zlom, nego dobrim savladajte zlo (usp. Rim 12,21). ‘Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi’ (Kol 3,13).

           Pouzdano se nadam da će plamen vjere, koji u vašim krajevima plamti već toliko stoljeća, uz Božju pomoć nastaviti plamtjeti i u trećemu tisućljeću. Crkva će u vašoj domovini i dalje biti puna života ostane li otvorena poticajima Duha Svetoga i bude li se držala okupljena oko svojih biskupa, nasljednika apostola. Oni, pastiri, jamci su katoličkoga jedinstva svake vaše župne i biskupijske zajednice. Ovaj Veliki jubilej, revno življen, svim kršćanima pruža posebno povoljnu prigodu da bolje upoznaju djelo spasenja koje se ostvaruje u Crkvi, otajstvenome tijelu Kristovu i općemu sakramentu spasenja. Slavlje Velikoga jubileja urodilo obilnim plodovima obraćenja i svetosti u katoličkim zajednicama u vašim krajevima! Neka križ Kristov još jedanput očituje među vama svoju spasenjsku snagu!Dragi katolici Vrhbosanske crkvene pokrajine, znajte ostati međusobno ujedinjeni da biste savladali teškoće sadašnjega trenutka. Na taj ćete način moći u svojoj zemlji zajedno s ostalim svojim sugrađanima graditi budućnost mira punu nade. Uspjet ćete u tome, sigurno, ne jednostavnome pothvatu ako ostanete solidarni međusobno i ako budete znali gajiti duh dijeljenja s drugima i suodgovornosti, pomažući navlastito najslabije, sirotinju i žrtve rata koje su među vama! Bosni i Hercegovini potreban je iskren dijalog i djelotvorna suradnja svih njezinih konstitutivnih naroda te poštivanje prava i identiteta svake osobe i svake pojedine skupine. Želi li se, naime, graditi budućnost mira i društvene stabilnosti, onda nitko ne može biti povlašćivan na štetu drugoga i ravnopravnost mora biti zajamčena svima.

           Vašom su domovinom u zadnjih pet i pol stoljeća vladali sustavi kojih baština nemalo priječi sadašnji demokratski razvoj. Da bi se takvo stanje svladalo i nanovo potaknula prava demokracija, potrebno je zalaganje i suradnja svih. Istinska je demokracija plod vrednovanja kulturnih, društvenih i vjerskih posebnosti različitih sastavnica zemlje, uz poštivanje pravednosti, pravde i istine. Ona se ne može niti uvesti iz inozemstva niti nametnuti. Njezin dobar rad na poseban način ovisi o mjeri u kojoj se poštuju dostojanstvo osobe i svetost ljudskog života.

           Od srca pozdravljam i hodočasnike župa Dol, Postira i Splitska. Njihov je otok Brač za vrijeme nedavnog rata ugostio Vrhbosansku bogosloviju iz Sarajeva i brojne druge izbjeglice. Neka Bog obilato nagradi sve stanovnike toga divnog otoka! Na sve vas ovdje nazočne i na vaše biskupijske zajednice zazivam majčinsku zaštitu Presvete Bogorodice te svakomu pojedinom od vas udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 488 – 500; GK, 9. travnja 2000., str. 12, IKA, 5. travnja 2000., str. 13.

 

Pozdrav i apostolski blagoslov

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, Trg sv. Petra, 5. travnja 2000.

           “Srdačno pozdravljam hrvatske hodočasnike okupljene ovdje na Trgu svetoga Petra i svima vrlo rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 544; OR, 6. travnja 2000., str. 5.

 

Neka ni jedno područje života ne bude isključeno iz propovijedanja Evanđelja

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 12. travnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, stalni navještaj spasenja što ga Bog nudi ljudima zahtijeva novu evangelizaciju suvremenoga društva, uz djelatno sudjelovanje svih članova kršćanskoga puka. Nova evangelizacija mora obuhvaćati obitelj, školu, kulturu, znanosti, sredstva društvenoga priopćivanja i svijet gospodarstva i politike. Kao što nedavno napomenuh vašim biskupima, valja učiniti da ‘ni jedno područje života ne bude isključeno iz propovijedanja Evanđelja’ (Ioannis Pauli PP. II. Sermo ad episcopos Croatos occassione visitationis ad Limina, 2, die 13. mar. 1999: Insegnamenti di Giovanni Paolo II. XXII, 1 (1999) 524). Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike te im rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 584; OR, 13. travnja 2000., str. 7; IKA, 12. travnja 2000., str. 16.

 

Ovi dani obilježeni Velikim jubilejom neka svima donesu obilje milosti uskrsloga Gospodina

Hodočasnicima iz Splita, Kassela i Göttingena i članovima Hrvatskoga populacijskog pokreta na općoj audijenciji

Vatikan, 19. travnja 2000.

           “Predragi, sutra će misom Večere Gospodnje početi sveto Vazmeno trodnevlje. Slavit ćemo Otajstva našega spasenja i proslave Krista, Riječi koja tijelom postade i nastani se među nama (usp. Iv 1,14) da bi u potpunosti ispunila Očev naum ljubavi. Žarka mi je želja da ovi dani, obilježeni ujedno vremenom Velikoga jubileja, svima donesu obilje milosti uskrsloga Gospodina. Vama ovdje nazočnima udjeljujem apostolski blagoslov te od srca pozdravljam vjernike Hrvatskih katoličkih misija u Kasselu i Göttingenu, skupinu iz Splita i sudionike hodočašća Hrvatskoga populacijskog pokreta. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 618; IKA, 19. travnja 2000., str. 17.

 

Uskrsna čestitka

Vatikan, Trg sv. Petra, Uskrs, 23. travnja 2000.

Na kraju uskrsne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Uskrs na 61 jeziku; čestitka na hrvatskom bila je na 15. mjestu:

           “Sretan Uskrs!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 670.

 

Uskrsli Krist preplavio je povijest svjetlom, mirom i radošću svojega Vazma

Hodočasnicima iz raznih krajeva Hrvatske i BiH na općoj audijenciji

Vatikan, 26. travnja 2000.

           “Predragi, uskrsli Gospodin, pobjednik nad grijehom i smrću, muževima je i ženama svih vremena otvorio put spasenja i povijest preplavio svjetlom, mirom i radošću svojega Vazma. To je dar kojim je milosrdna i pobjedonosna Božja ljubav obdarila ljudski rod. Blagoslivljam i od srca pozdravljam brojne hrvatske hodočasničke skupine među kojima su sestre Služavke maloga Isusa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje slave 25. obljetnicu redovničkoga zavjetovanja, Makovo hodočašće, mladež iz Metkovića i Valpova, nastavnici iz Varaždina i Rijeke, studenti Katehetskoga instituta u Zagrebu te učenici Gimnazije u Dubrovniku. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 689; IKA, 26. travnja 2000., str. 18.

 

Svakodnevno djelovanje krštenika neka bude prožeto živom vjerom i željom za svetošću

Hodočasnicima iz Valpova i drugih mjesta na općoj audijenciji

Vatikan, 3. svibnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, potrebno je propovijedati Evanđelje suvremenomu svijetu neumorno i bez nagodbi, svjesni da je ono ‘snaga Božja na spasenje svakomu tko vjeruje’ (Rim 1,16). Istodobno je važno, kako bi se u potpunosti moglo odgovoriti zahtjevima nove evangelizacije, da svakodnevno djelovanje krštenika bude prožeto živom vjerom i željom za svetošću te praćeno djelotvornim jedinstvom vjernika svjetovnjaka i pastira. Srdačno pozdravljam i blagoslivljam hodočasnike iz Valpova i ostale hrvatske hodočasnike. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 739 – 740; IKA, 4. svibnja 2000., str. 11.

 

Polazišna točka nove evangelizacije treba biti povratak iskonima, kršćanskoj baštinu svakoga naroda

Hodočasnicima iz Zagreba, Osijeka i drugih mjesta na općoj audijenciji

Trg sv. Petra, 17. svibnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, polazišna točka nove evangelizacije treba biti povratak iskonima, otkrivajući kršćansku baštinu svakoga naroda i zemlje. Nova evangelizacija, naime, želi ponovno iznijeti na vidjelo vrijednosti koje su bile potpora kršćanskim naraštajima tijekom prva dva tisućljeća na njihovu putu vjere, ufanja i ljubavi, te danas nastaviti graditi, na čvrstim temeljima, mirnu budućnost i uvijek sve bogatiju vjerom i svetošću. Od srca pozdravljam i blagoslivljam kardinala Kuharića i hodočasnike iz Osijeka, Zagreba i ostalih hrvatskih mjesta. Hvaljen Isus i Marija!”

Na kraju audijencije umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić darovao je Svetomu Ocu brončani lik blaženoga Alojzija Stepinca.

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 872; OR, 18. svibnja 2000., str. 5; IKA, 17. svibnja 2000., str. 19.

 

Vaši hrvatski krajevi posjeduju bogatu kršćansku baštinu s brojnim primjerima vjernosti Kristu i svetosti

Hodočasnicima i mladima iz Opuzena, Varaždina, Krapine i Zagreba na općoj audijenciji

Vatikan, Trg sv. Petra, 24. svibnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, vaši hrvatski krajevi posjeduju vrlo bogatu kršćansku baštinu s brojnim primjerima vjernosti Kristu i svetosti sve od prvih stoljeća do naših dana. Ova baština, pravilno vrednovana i poštivana, može biti snažan oslonac svima koji, u sadašnjemu povijesnom trenutku, poslušni Duhu Svetome, vlastitu sredinu nastoje prožeti Evanđeljem na korist svake osobe i cijeloga građanskoga društva. Srdačno pozdravljam Pjevački zbor župe Svetoga Stjepana u Opuzenu, vjernike župe Svetoga Josipa u Varaždinu, mladež župe Svetoga Antuna Padovanskoga u Zagrebu i članice Udruge ‘Hrvatska žena’ iz Krapine. Na sve zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 938; OR, 25. svibnja 2000., str. 7; IKA, 24. svibnja 2000., str. 15.

 

Pozdrav i apostolski blagoslov

Hodočasnicima iz Zagreba, Varaždina, Mettmana i Düsseldorfa na općoj audijenciji

Trg sv. Petra, 31. svibnja 2000.

           “Srdačno pozdravljam hrvatske hodočasnike iz Mettmana i Düsseldorfa u Njemačkoj, te iz Zagreba, Varaždina i ostalih mjesta u Hrvatskoj. Predragi, svima vama i vašima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 1000; OR, 1. lipnja 2000., str 7; IKA 31. svibnja 2000., str. 16.

 

Veliki jubilej jest vrijeme milosti i poslanja kršćana da u zoru trećega tisućljeća nastave naviještati spasenje

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 7. lipnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, Veliki jubilej pruža posebnu prigodu za razmišljanje o baštini vjere koju su nam prenijela minula stoljeća i za njezinu ugradnju u budućnost zajedno s uvijek novim darovima koje Duh Sveti ne prestaje obilato dijeliti Crkvi. Ovo je zbog toga vrijeme milosti i poslanja kršćana da u zoru trećega tisućljeća nastave naviještati spasenje i pružati evanđeosko svjedočanstvo. Srdačno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike i svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 1035; OR, 8. lipnja 2000., str. 7; IKA, 7. lipnja 2000., str. 11.

 

Kršćani, odgovorni za građansko društvo u kojemu žive, trebaju biti “svjetlo svijeta” i “sol zemlje”

Visokim časnicima Hrvatske vojske, vjernicima iz Gradine te ostalim hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 21. lipnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, zadaća je Kristovih učenika biti Njegovim svjedocima sve do na kraj svijeta (usp. Dj 1,8). Oni su, gradeći kraljevstvo Božje pod vodstvom Duha Gospodnjega, pozvani donositi njegove plodove živeći životom evanđeoskih blaženstava. Odatle proizlazi i njihova odgovornost za građansko društvo u kojemu žive i rade, jer su po svojoj naravi ‘svjetlo svijeta’ (Mt 5,13) i ‘sol zemlje’ (Mt 5,14). Srdačno pozdravljam vojnoga ordinarija u Hrvatskoj, biskupa Jurja Jezerinca, nazočna s hrvatskim ministrom obrane i skupinom visokih časnika. Isto tako pozdravljam skupinu veterana Domovinskoga rata i vjernike župe Sv. Ivana Krstitelja s Gradine u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Na sve zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 1, 2000., str. 1142 – 1143; OR, 22. lipnja 2000., str. 7; IKA, 21. lipnja 2000., str. 19.

 

Svijetu su potrebne svete i odvažne osobe, spremne pridonijeti razvoju čovjeka i društva

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 5. srpnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, svijetu su potrebni muževi i žene u čijim srcima plamti oganj ljubavi i koji svojim životom svjedoče vjeru koju ispovijedaju. Danas su, jednako kao i jučer, svijetu potrebne osobe svete i odvažne, koje, nadahnute Evanđeljem i potaknute Duhom Svetim, znaju iskoristiti sadašnji milosni trenutak Velikoga jubileja da bi dali doprinos cjelovitome rastu i razvoju čovjeka i društva. Od srca pozdravljam sve nazočne hrvatske hodočasnike i svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 22; OR, 6. srpnja 2000., str. 7.

 

Jubilejska slavlja upućuju na potrebu navještaja Evanđelja u društvenu i kulturnu stvarnost svake nacije

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 26. srpnja 2000.

           “Draga braćo i sestre, jubilejska slavlja upućuju na potrebu prihvaćanja navještaja Evanđelja u društvenu i kulturnu stvarnost svake nacije. To je onaj isti navještaj vjere, koji je prije toliko stoljeća utisnuo neizbrisiv biljeg također i u vašu povijest i u kulturu vašega naroda. Prijeko je potrebno znati danas ponovno slušati poruku kršćanske vjere i razmišljati o njoj kako bi se ulila nova snaga i učvrstio vlastiti identitet te utro put budućnosti. Sve vas, dragi hrvatski hodočasnici, od srca pozdravljam i svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000, str. 91; OR, 27. srpnja 2000., str. 7; IKA, 27. srpnja 2000., str. 9.

 

Svoju vjeru nastojte svjedočiti zalaganjem na svim područjima života

Hodočasnicima iz Sarajeva, Ogulina, Splita, Žrnovnice i Lasinje na općoj audijenciji

Vatikan, 2. kolovoza 2000.

           “Draga braćo i sestre, Jubilej, koji upravo slavimo, poziva nas da vjeru pretvaramo u djela činjenično se zalažući na svim područjima osobnoga života, života obitelji, Crkve i društva. Plodovi će našega zalaganja biti obilni ako dopustimo da nas u tome vodi Duh Sveti, koji u ljudskoj obitelji nastavlja ostvarivati velebna djela spasenja. Srdačno pozdravljam sestre služavke maloga Isusa iz Sarajeva te hodočasničke skupine iz Ogulina, Splita, Žrnovnice i Lasinje. Svima rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 117; OR, 3. kolovoza 2000., str. 5.

 

Pozdrav mladima

Proslava Velikoga jubileja s mladima na XV. svjetskom danu mladih

Rim, Torvergata, 20. kolovoza 2000.

           “Mir bio s tobom, mladiću, koji dolaziš iz Europe: (…) iz Bosne i Hercegovine, iz Hrvatske!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 189.

 

Put u budućnost osvijetljen je otajstvom Kristova utjelovljenja i uskrsnuća

Hodočasnicima iz Zlatara, Zagreba-Utrine i Pregrade na općoj audijenciji

Vatikan, 23. kolovoza 2000.

           “Draga braćo i sestre, Veliki jubilej, koji je upravo u tijeku, duhovna je postaja koja omogućuje da okrijepljeni i s više snage možemo nastaviti put koji vodi u budućnost. Taj pak put osvjetljuje Otajstvo Utjelovljenja Isusa Krista i Njegovo Vazmeno Otajstvo. U Isusu Kristu, naime, čovjek i žena, nanovo rođeni iz vode i Duha Svetoga (usp. Iv 3,5), postaju novo stvorenje (usp. Gal 6,15). Srdačno pozdravljam hodočasničke skupine iz Zlatara, Utrine, Pregrade i ostalih mjesta. Svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 248 – 249; OR, 24. kolovoza 2000., str. 7; IKA, 30. kolovoza 2000., str. 11.

 

Isusova je Majka znak sigurne nade i utjehe cijelomu ljudskom rodu

Hodočasnicima iz Šibenika, Dubrovnika, Splita, Slavonskoga Broda i Svetoga Ivana Zeline na općoj audijenciji

Vatikan, Trg sv. Petra, 30. kolovoza 2000.

           “Draga braćo i sestre, na našemu nas zemaljskom putu svojim majčinskim zagovorom i svojom ljubavlju prati Blažena Djevica Marija, Majka Isusova i Majka hodočasničkoga Božjeg puka. Čudesno pridružena djelu spasenja i uznesena na nebo, Ona je ‘znak sigurne nade i utjehe’ (Lumen gentium, 68) svemu ljudskom rodu. Srdačno pozdravljam članove Narodne glazbe iz Šibenika te hodočasnike iz Dubrovnika, Splita, Slavonskoga Broda, Svetoga Ivana Zeline i ostalih mjesta. Na sve zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 292; OR, 31. kolovoza 2000., str. 5; IKA, 30. kolovoza 2000., str. 13.

 

U Mariji uznesenoj na nebo kršćani nalaze sigurnost da će Bog ostati vjeran svojim obećanjima

Hodočasnicima iz Zagreba, Zadra i drugih mjesta na općoj audijenciji

Vatikan, 6. rujna 2000.

           “Draga braćo i sestre, Blažena Djevica Marija u sadašnjemu vremenu spasenja prati Crkvu, koja iščekuje ponovni dolazak Gospodnji te u radosti i nadi zajedno s Duhom moli govoreći: ‘Dođi, Gospodine Isuse’ (usp. Otk 22,20). U Njoj, koja je uzvišena nad sve blažene i anđele, kršćanski puk nalazi sigurnu potporu i jamstvo da će Bog ostati vjeran svojim obećanjima. Srdačno pozdravljam hodočasničke skupine iz Zadra, Zagreba i ostalih hrvatskih mjesta. Svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 334; OR, 7. rujna 2000., str. 7; IKA, 6. rujna 2000., str. 11.

 

Veliki jubilej – istinsko vrijeme milosrđa Božjega

Hodočasnicima iz Kanade (Mississauge i Južnoga Ontarija), Zagreba i Belišća na općoj audijenciji

Vatikan, 13. rujna 2000.

           “Draga braćo i sestre, želim vam da Veliki jubilej ljeta Gospodnjega 2000. možete iskusiti kao istinsko vrijeme milosrđa Božjega. Ovo nam je vrijeme dano da ga učinimo svetim posvećujući sami sebe. Neka Jubilej, dar premilosrdnoga srca Boga našega, još više obogati vaš život obilnim plodovima svetosti. Srdačno pozdravljam vjernike župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i ostalih hrvatskih katoličkih župa Južnoga Ontarija u Kanadi, koji su došli zajedno s vlč. Ivicom Kecerinom, te hodočasničke skupine iz Zagreba i Belišća u Hrvatskoj. Na sve zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 379; OR, 14. rujna 2000., str. 7; IKA, 13. rujna 2000., str. 14.

 

Jubilej je prigoda za otkrivanje spasenjskoga djelovanja Trojedinoga Boga u čovjekovu životu i povijesti

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 27. rujna 2000.

           “Draga braćo i sestre, Jubilej koji slavimo sasvim je posebna prigoda za ponovno otkrivanje stalne nazočnosti i spasenjskoga djelovanja Trojedinoga Boga u čovjekovu životu i povijesti. Ta pak nazočnost i djelovanje ljudsko srce ispunjavaju nadom i usmjeruju ga prema budućnosti što se temelji na Božjoj ljubavi koja se u svojoj punini svijetu očitovala u Isusu Kristu. Srdačno pozdravljam ovdje nazočne hrvatske hodočasnike te svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 484; IKA, 27. rujna 2000., str. 16.

 

U otajstvu Isusa Krista Bog je pružio odgovor na najdublje težnje ljudskoga srca

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 4. listopada 2000.

           “Draga braćo i sestre, budućnost, jednako kao i cijela ljudska povijest, svoj potpuni smisao nalaze u otajstvu Isusa Krista. U Njemu je Bog pružio odgovor na najdublje težnje ljudskoga srca. On je ono ‘svjetlo istinito koje prosvjetljuje svakoga čovjeka’ (Iv 1, 9). Pozdravljam sve nazočne hrvatske hodočasnike te svima od srca udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 526; OR, 5. listopada 2000., str. 5; IKA, 4. listopada 2000., str. 22.

 

Potaknuti vjerom, znajte pružati svoj doprinos izgradnji budućnosti svoje drage zemlje

Hodočasnicima iz Zadarske nadbiskupije na općoj audijenciji

Trg sv. Petra, 11. listopada 2000.

           “Srdačno pozdravljam sve nazočne hrvatske vjernike, a posebno pak sudionike jubilejskoga hodočašća Zadarske nadbiskupije koji su došli sa svojim nadbiskupom mons. Ivanom Prenđom, umirovljenim nadbiskupom mons. Marijanom Oblakom i skupinom prezbitera. Predragi, neka ovo vaše hodočašće učvrsti u vama svijest o odgovornosti koju Kristov učenik ima za društvo u kojemu živi i u kojemu je pozvan biti evanđeoski kvasac i svjetlo. Svakomu od vas želim da nošen vjerom, ufanjem i ljubavlju zna pružati svoj koristan doprinos izgradnji sadašnjosti i budućnosti vaše drage hrvatske zemlje. Svima od srca udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 579 – 580; OR, 12. listopada 2000., str. 7; IKA, 11. listopada 2000., str. 14.

 

Neka svatko u svoj život primi Kristovo svjetlo

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Trg sv. Petra, 18. listopada 2000.

           “Draga braćo i sestre, u svjetlu Krista Isusa ljudski rod otkupljen Njegovom predragocjenom Krvlju može napredovati na svojemu putu prema budućnosti koju joj je Otac pripravio. U Njemu je čovjeku i ženi dana punina božanske milosti. Svakomu od vas želim da to svjetlo i tu milost primi i prihvati u vlastiti život. Srdačno pozdravljam sve nazočne hrvatske hodočasnike iz Hrvatske i inozemstva te na njih zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 643; OR, 19. listopada 2000., str. 5; IKA, 18. listopada 2000., str. 20.

 

U slavljima Svete godine koja je u tijeku odzvanja snažan poziv na pouzdanje u Očevo milosrđe

Hodočasnicima iz Hvarske biskupije na općoj audijenciji

Vatikan, 25. listopada 2000.

           “Srdačno pozdravljam sve nazočne hrvatske vjernike iz domovine i inozemstva, među kojima su i sudionici jubilejskog hodočašća Hvarske biskupije, koji su došli sa svojim biskupom mons. Slobodanom Štambukom. Dobro došli! Predragi, u slavljima Svete godine koja je u tijeku odzvanja snažan poziv na pouzdanje u Očevo milosrđe u svjetlu Otajstva koje nas združuje s Njegovim Sinom, Isusom Kristom. To pouzdanje ljudska srca ispunjava nadom kojoj kršćanin treba biti navjestitelj. Svima od vas od srca udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 702; OR, 26. listopada 2000., str. 7; IKA, 25. listopada 2000., str. 18.

 

Kršćani moraju biti navjestitelji i svjedoci nade koja svoje korijene ima u Bogu

Hodočasnicima i svećenicima iz Zagreba na općoj audijenciji

Trg sv. Petra, 8. studenoga 2000.

           “Draga braćo i sestre, kršćani po svojoj naravi moraju u svijetu navješćivati nadu i svjedočiti za nju. Riječ je, naime, o kreposti koja svoje korijene ima u samome Bogu, koji neizmjerno ljubi muškarca i ženu koje je stvorio i koje nikada ne ostavlja napuštene. Srdačno pozdravljam sve nazočne hrvatske hodočasnike među kojima je i skupina prezbitera zagrebačke Crkve s biskupom monsinjorom Josipom Mrzljakom. Svima rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 807; OR, 9. studenoga 2000., str. 7; IKA, 8. studenoga 2000., str. 17.

 

Nada puna ljubavi širi obzore ljudskoga društva usmjeravajući ga prema budućnosti okrenutoj Kristu

Hodočasnicima i novakinjama Družbe služavki Maloga Isusa na općoj audijenciji

Vatikan, Trg sv. Petra, 15. studenoga 2000.

           “Draga braćo i sestre, svojom blizinom ljudima sam Bog poziva čovjeka i ženu na nadu, te im u Isusu Kristu nudi spasenje. Ta pak nada, puna ljubavi, sve više širi obzore ljudskoga roda i usmjerava ga prema budućnosti, koja nam je objavljena u Isusu Kristu. Srdačno pozdravljam sve nazočne hrvatske hodočasnike među kojima je također skupina sestara i novakinja Družbe služavki Maloga Isusa zajedno s vrhovnom glavaricom majkom Sandrom Midenjak. Svima rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 891; IKA, 15. studenoga 2000., str. 12.

 

Neka Presveta Bogorodica Marija prati vaše korake i usmjeruje ih putem spasenja

Hodočasnicima iz Dubrovačke biskupije i Osijeka na općoj audijenciji

Trg sv. Petra, 22. studenoga 2000.

           “Draga braćo i sestre, neka Presveta Bogorodica Marija, koju zazivamo također i kao Majku Nade, prati vaše korake i usmjeruje ih putem spasenja. Ona neka pruža potporu vašemu svakodnevnom življenju i svjedočenju kršćanske nade na koju Veliki jubilej ljeta Gospodnjega 2000. želi posebno svratiti pozornost. Od srca pozdravljam hodočasnike iz Dubrovačke biskupije i Osijeka te na sve zazivam Božji blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 938; OR, 23. studenoga 2000., str. 7; IKA, 22. studenoga 2000., str. 23.

 

Kršćanska nada dar je Duha Svetoga koji nas po vjeri i ljubavi vodi k vječnomu životu

Vjernicima i članovima dubrovačkoga ansambla Linđo na općoj audijenciji

Vatikan, 29. studenoga 2000.

           “Draga braćo i sestre, kršćanska nada, koju valja očitovati i stvarnim zalaganjem u svakodnevnome životu na osobnoj razini, u obitelji i društvu, jedan je od mnogovrsnih darova Duha Svetoga izlivena u naša srca. Taj nas dar po vjeri i ljubavi vodi k vječnomu životu koji nam je pripravio sam Bog. Srdačno pozdravljam Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika i ostale ovdje nazočne hrvatske hodočasnike. Svima udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 984; OR, 30. studenoga 2000., str. 7; IKA, 29. studenoga 2000., str. 19.

 

Veliki jubilej 2000. želi još više učvrstiti našu nadu podsjećajući nas na vjernost Boga svojim obećanjima

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 6. prosinca 2000.

           “Draga braćo i sestre, Veliki jubilej ljeta Gospodnjega 2000. želi još više učvrstiti našu nadu dozivajući nam u pamet Otajstvo Utjelovljenja i podsjećajući nas na vjernost Boga svojim obećanjima, koje je dao ljudima. Želim vam da znadete iskoristiti sadašnje vrijeme te prihvatiti milost, koja je svima ponuđena. Srdačno pozdravljam ovdje nazočne hrvatske hodočasnike te im udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 1045 – 1046; OR, 7. prosinca 2000., str. 5; IKA, 6. prosinca 2000., str. 16.

 

Srca vam bila uvijek otvorena milosti koju Bog ne prestaje obilno darivati ljudima tijekom povijesti

Hodočasnicima na općoj audijenciji

Vatikan, 13. prosinca 2000.

           “Draga braćo i sestre, želim vam da prigoda Velikoga jubileja bude za vas ujedno i poticaj na još dublje shvaćanje kršćanskoga smisla života. Vaša srca bila uvijek otvorena milosti koju Bog ne prestaje obilno darivati ljudima tijekom povijesti. Od srca pozdravljam sve ovdje nazočne hrvatske hodočasnike te im rado udjeljujem apostolski blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 1110; OR, 14. prosinca 2000., str. 7; IKA, 13. prosinca 2000., str. 17.

 

Političari se konstruktivno moraju zauzimati za stvarno promicanje osobe, obitelji i cijeloga društva

Papin govor novomu hrvatskom veleposlaniku Franji Zenku u audijenciju prigodom predaje vjerodajnica

Vatikan, 15. prosinca 2000.

           “Gospodine Veleposlaniče!

           1. Srdačno Vas pozdravljam riječima dobrodošlice te sa zadovoljstvom primam vjerodajnice kojima ste ovjerovljeni za izvanrednoga i opunomoćenoga veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Zahvaljujem Vam na ljubaznim riječima koje ste mi upravili podsjetivši na nastojanja i nade zemlje koju predstavljate.

           Preko Vas, zahvaljujući Vašoj ljubaznoj uslužnosti, želim s poštovanjem i srdačno pozdraviti predsjednika Republike, gospodina Stjepana Mesića, i sve stanovnike Vaše lijepe i gostoljubive zemlje Hrvatske, koju sam mogao posjetiti dva puta, u rujnu 1994. i u listopadu 1998. Ti su pohodi za mene bili posebne prigode, koje su mi omogućile da izbliza upoznam duhovnu jakost hrvatskoga puka te bogatu vjersku i kulturnu baštinu koju posjeduje. Sve ga to čini sposobnim da, kao samosvojna nacija, pridonosi izgradnji međunarodne zajednice utemeljene na čvrstome miru što počiva na istinskoj suradnji, na uzajamnome poštivanju i na djelotvornoj solidarnosti na raznovrsnim društvenim područjima, od gospodarskoga i tehnološkoga do kulturnoga i političkoga.

           2. Već je evo deset godina otkako je Hrvatska, ta stara i plemenita nacija, ušla u veliku obitelj europskih nacija, koje uživaju slobodu i demokraciju, te s njima zajedno vedro i s nadom gleda na budućnost. Diktature kojima je bila izvrgnuta tijekom ovoga zadnjeg stoljeća stoje poput stroge opomene koja se ne smije zaboraviti. Katastrofalne posljedice nastale zbog onih tako zlokobnih ideologija posebno su snažan poziv da se ubuduće ne dopusti da se slična dramatična iskustva ponove u bilo kojemu dijelu svijeta.

           Neka ove stranice povijesti, koje su obilježene tragedijama pojedinaca i društava, pomognu europskim zemljama da sve više budu svjesne potrebe zajedničkoga svladavanja tragičnoga naslijeđa raznih totalitarizama te Europu učine zajedničkim domom, područjem učinkovite solidarnosti prožete vrijednostima Evanđelja koje su oblikovale njezinu povijest. Europske su zemlje danas više nego ikada prije pozvane na veću suradnju, koja nosi biljeg uzajamna poštivanja, izgrađujućega razumijevanja i oplemenjujuće međuovisnosti.

           3. Hrvatska ide putem demokracije, ali taj put nije uvijek lagan zbog loših iskustava koja je doživjela u prošlosti i zbog nedavnoga rata koji je priječio skladan razvoj same Hrvatske i cijeloga tamošnjeg područja. Potrebno je nastaviti ići putem kojim se je krenulo te očitovati veliku strpljivost, razboritost, spremnost na žrtvu, nesebičnu solidarnost i duh pomirbe. Obveza je to koja se tiče kako građana, tako još više i onih koji su na vlasti. Da bi se svladale teškoće i postigli plemeniti ciljevi za kojima.

           Hrvatska teži, od svih se traži razumijevanje, postojanost i trijeznost. Napredak postignut tijekom zadnjega desetljeća potiče na zauzimanje za uvijek sve bolju budućnost zemlje. Želja mi je da se tako nastavi i ubuduće uz stvarnu i velikodušnu solidarnost razvijenih zemalja. Jedino će tako moći doći do poboljšanja životnih uvjeta u okviru čvrstoga mira i nacionalne pomirbe bez koje jedna nacija ne može ići naprijed.

           4. Svim europskim nacijama, bilo da se radi o velikima bilo o malima, valja, uz ista prava i dužnosti, osigurati slobodu i demokraciju. To je put koji vodi u budućnost s čvrstim mirom i istinskim razvojem na korist ne samo Europe. Naime, demokracija se ne može niti nametati niti improvizirati, nego se, naprotiv, postiže odgojem i valja je podupirati. Sve to zahtijeva stalni rast građanske i društvene svijesti te sustavno sudjelovanje svih sastavnica nacije u izgradnji općega dobra, pri čemu se nikada ne smije izgubiti iz vida istina o čovjeku i ženi koje je Bog stvorio na svoju sliku i priliku (usp. Post 1,26–27).

           Demokracija zahtijeva da se državni ustroj stavlja u službu svih građana, a ne samo pojedinih skupina te se, u zajedničkome traženju općega dobra, razvija stalni dijalog svih političkih i društvenih sastavnica uz poštivanje svih zajedno i svakoga pojedinačno. Onaj tko je pozvan služiti zajednici dužan je u svim okolnostima voditi računa o etičkim načelima i moralnim pravilima na kojima mora počivati svaka društvena zajednica. Riječ je o baštini o čijim vrijednostima moraju nezaobilazno voditi računa oni koji imaju čast biti politički predstavnici. Njihova je obveza da se izgrađujuće zalažu za djelotvorno promaknuće osobe, obitelji i cijeloga društva, što pretpostavlja da neprestano budu svjesni da im je dužnost postupati i raditi kao razboriti i mudri branitelji i promicatelji općega dobra.

           5. U suočavanju s ne laganim izazovima sadašnjega trenutka posebno je važno da oni koji se u okviru državne uprave nalaze na čelnim mjestima znaju među pukom širiti nadu i pouzdanje, pritom se posebno skrbeći za pojedince i društvene slojeve koji su slabiji i potrebniji pomoći. Prijeko je potrebno voditi računa o zakonitim i opravdanim zahtjevima obitelji i mladeži, bilo na gospodarskome i društvenome području bilo na pravnome i političkome, te štititi osobu i ljudski život u cjelini od njegova začeća do naravnoga završetka.

           Obitelji i mladež s razlogom očekuju da imaju mogućnost živjeti uz čestiti rad, kako bi s pouzdanjem mogli izgrađivati mirnu budućnost. Dostojanstvo ljudskoga rada zahtijeva zakonske uredbe koje priječe zloporabe te, dajući prednost pravednoj podjeli bogatstva, stvaraju opće ozračje pogodno za otvaranje novih radnih mjesta, za društveni mir i za ostvarenje pravoga napretka.

           6. Crkva će sa svoje strane i, ostajući u okvirima vlastite mjerodavnosti, na svaki način pružati svoj doprinos, posebno svjedočeći za vrijednosti koje same po sebi nisu izvrgnute promjenama društvenih i povijesnih okolnosti, jer su ukorijenjene u samu ljudsku stvarnost. Ovo je njezino služenje od svekolike koristi pojedincima, obiteljima i cijelomu građanskomu društvu.

           U svojemu zalaganju za čovjeka Crkva nailazi na široka područja suradnje s državom. Imajući to pred očima, kako ovdje ne spomenuti ugovore što su ih sklopili Sveta Stolica i Republika Hrvatska? Radi se, naime, o sredstvima suradnje od dosta velike važnosti koja, poštivanjem vlastitih autonomija obiju strana, pridonose usklađenosti odnosa Crkve i države na sveopću korist svih hrvatskih državljana.

           7. Gospodine Veleposlaniče, želim Vam da svojim izvršavanjem visoke zadaće koja Vam je povjerena pridonosite stalnomu jačanju već dobrih i srdačnih odnosa koji postoje između Svete Stolice i Republike Hrvatske. Bio Vam ugodan boravak ovdje u gradu Rimu bogatu kršćanskom poviješću, kulturom i vjerom. Siguran sam da će Vam moji suradnici biti uvijek na raspolaganju i spremni rješavati pitanja i teškoće koje budete iznosili.

           Za Vas, za Vašu cijenjenu obitelj, za one koji su na vlasti u Vašoj plemenitoj zemlji i za sve sinove i kćeri ljubljene hrvatske nacije ištem zagovor Presvete Bogorodice, koju se također časti kao Najvjerniju odvjetnicu Hrvatske i svetoga Josipa, zaštitnika Vaše zemlje, te od srca udjeljujem apostolski blagoslov Vama, svima koji su Vam na srcu, te svima koje kao veleposlanik ovdje predstavljate.”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 1148 – 1151.

 

Božićna čestitka

Vatikan, Trg sv. Petra, Božić, 25. prosinca 2000.

Na kraju božićne poruke prigodom blagoslova Urbi et Orbi Sveti Otac je s glavne lože bazilike sv. Petra čestitao Božić na 60 jezika; čestitka na hrvatskome bila je na 14. mjestu:

           “Sretan Božić, Isusovo porođenje!”

Ins., XXIII., 2, 2000., str. 1211.