Budi dio naše mreže
Izbornik

16. manifestacija „Dani hrvatskih svetaca i blaženika“

23.05.2024. - 26.05.2024.
Križevci

U Križevcima će od četvrtka 23. do nedjelje 26. svibnja 2024. biti održani 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika, izvijestili su organizatori. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani sv. Marko Križevčanin, bl. Alojzije Stepinac, časni sluga Božji Ante Tomičić i bl. Katarina Kosača Kotromanić. Kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, projekcije dokumentarnoga filma i prezentacije hrvatskih svetaca i blaženika prikazanih umjetnom inteligencijom.

Manifestacija će započeti u četvrtak 23. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Kristijan Bogdan. Taj je prvi dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast izvesti članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ uz voditeljicu Danijelu Zagorec. Misno će slavlje u 19 sati predvoditi križevački vladika Milan Stipić, a pjevat će zbor mladih „Agape“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba akrilika na platnu s portretima hrvatskih svetaca i blaženika akademskog slikara Branimira Dorotića. U svečanosti otvorenja sudjelovat će ravnateljica Gradskoga muzeja u Križevcima Tea Hatadi, rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml., koje i organizira izložbu, zatim likovni kritičar Stanko Špoljarić te autor. U glazbenom programu nastupit će zbor „Agape“. Izložbu, koja ostaje otvorena do 9. lipnja, otvorit će križevački vladika Milan Stipić. Moderatorica je Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Drugi dan manifestacije, petak 24. svibnja, bit će u čast bl. Alojzija Stepinca. Molitveni, književni i glazbeni program u 18.30 sati u crkvi sv. Ane izvest će Udruga „Pasionska baština“ predvođena predsjednicom Evom Kirchmayer Bilić. Nakon toga će u 19 sati misno slavlje predvoditi vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mr. sc. preč. Tomislav Hačko. Pjevat će bend „Živim“. Od 20 sati održava se okrugli stol „Bl. Alojzije Stepinac i mladi“. Sudjelovat će novinar Glasa Koncila i doktorand Marino Erceg, glazbenik i glumac Matija Antolić te sveučilišna profesorica, pijanistica Eva Kirchmayer Bilić. Moderirat će novinar Glasa Koncila Ivan Tašev.

Trećega dana, u subotu 25. svibnja, program će biti posvećen časnom sluzi Božjem fra Anti Tomičiću. Pretprogram će u crkvi sv. Ane od 18.30 sati izvesti Franjevački svjetovni red i Frama Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Gornje Dubrave u Zagrebu uz voditeljicu Dubravku Rovičanac. Misu će predslaviti oci kapucini, gvardijan i župnik Župe sv. Mihaela iz zagrebačke Donje Dubrave fra Goran Rukavina, a propovijedati fra Jure Šarčević. Pjevat će zbor Župe sv. Ane Križevci. Nakon toga će od 20 sati biti održana projekcija dokumentarnoga filma posvećenog časnom sluzi Božjem fra Anti Tomičiću „Svjedoci o Svjedoku“ autorice Irene Hrvatin, iz produkcije Medije Art.

Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 26. svibnja, program će biti posvećen bosanskoj kraljici bl. Katarini Kosači Kotromanić. Molitveni, književni i glazbeni program njoj u čast od 9.30 će sati u crkvi sv. Ane izvesti ministar Trećega franjevačkog reda Bosne Srebrene Marijan Begić i definitor i duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda fra Miro Relota. Misu će u 10 sati slaviti provincijal provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Pjevat će dječji zbor Župe sv. Ane Križevci. Nakon mise bit će prikazana digitalna galerija hrvatskih svetaca i blaženika prikazanih umjetnom inteligencijom autora Zorana Rajna, predsjednika Centra za društvene inovacije i održivi razvoj te direktora međunarodne crowdfunding platforme Bona Fides Invest.

Četverodnevnu manifestaciju 16. Dane hrvatskih svetaca i blaženika, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, portala prigorski.hr, Hrvatske katoličke mreže, Radio Marije i Glasa Koncila, u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke Župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suradnici su Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan će se program u sve dane moći pratiti uživo preko Facebooka stranice prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila. Detaljnije se o programu može doznati na mrežnoj stranici www.kranjcic.hr.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu