Budi dio naše mreže
Izbornik

28. velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

31.08.2019. 18:00

Dvadeset i osmo velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj započet će u subotu 31. kolovoza u 5 sati ispred župne crkve Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Ulazak u svetište u procesiji očekuje se oko 15.30 sati. Euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici u 18 sati predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s velikogoričkim svećenicima.

Vjernici Velike Gorice po 28. put pješače 42 km od Velike Gorice do Marije Bistrice. Na hodočašću prolaze mjestima: Velika Gorica – Rakarje – Kobilić – Šćitarjevo. U Šćitarjevu ulaze na autoput u 7.30 sati prema Varaždinu do Soblinca, gdje je stanka kod župne crkve nakon koje se put nastavlja preko Prepuštovca do Kašine i preko Laza te se u do Marije Bistrice stiže oko 15 sati.

Prije 28 godina, 3. rujna 1991., mons. Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini kakvih je u ratno vrijeme bilo u Velikoj Gorici nekoliko, a okupljale su se od početka rata oko krajputaša, križnih drva ili kapelica na različitim mjestima u župi moliti krunicu s nakanom za mir i slobodnu Domovinu. Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju toga zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu