Budi dio naše mreže
Izbornik

81. obljetnica mučeničke smrti vlč. Matije Žigrovića

14.07.2024. 10:00
Krapina/Gornje Jesenje

Krapina/Gornje Jesenje, (IKA) – U povodu 81. obljetnice mučeničke smrti vlč. plemenitog Matije Žigrovića (Kalinje 8. 2. 1886. – 17. 7. 1943. ), župnika u župi Gornje Jesenje i 55. obljetnice smrti Izidora Bistrovića, u nedjelju 14. srpnja služit će se misa zadušnica za žrtve ratnih i poratnih stradanja poubijanih u Drugom svjetskom ratu i poraću kao i poginule, stradale i ubijene od totalitarnih ideologija 20. stoljeća i poginule u Domovinskom ratu.

Program počinje u 10 sati kod franjevačke grobnice u Krapini u koju je ukopan i mučenik vlč. Matija pl. Žigrović. Nakon polaganja vijenca molitvu će predvoditi župnik vlč. Siniša Blatarić.

U 11 sati u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju vlč. Blatarić predvodit će misu zadušnicu za vlč. Matiju pl. Žigrovića i bogoslova Izidora Bistrovića (1949. – 1969.), stradale i poginule župljane i ostale stradale u ratovima i progonima totalitarnih režima 20. stoljeća.

Oko 12 sati u Gornjem Jesenju bit će molitva kod Marijinog kipa i spomen ploče žrtvama župe.

Matija pl. Žigrović rođen je 8. veljače 1886. u mjestu Kalinje – Sv. Ivan Zelina. Za svećenika ga je zaredio nadbiskup Antun Bauer 24. ožujka 1912. godine. Bio je kapelan u Stupniku i Grubišnom Polju, a za vrijeme Prvoga svjetskog rata četiri godine proveo je na ratištu kao vojni svećenik. Poslije toga bio je kapelan u Turnašici i Mađarevu, a zatim je imenovan župnikom u Kostelu. Posljednjih 10-ak godina života proveo je kao župnik u Gornjem Jesenju. Sa župnog dvora odveli su ga partizani 17. srpnja 1943. godine, mučen je i ubijen, a tijelo su mu bacili u rječicu Krapinčicu. Iznakaženo tijelo župnika ubrzo je pronađeno te je pokopan u franjevačku grobnicu na groblju u Krapini.

Spomen na mučeničku smrt vlč. Žigrovića organizira Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtav u suradnji sa župom Gornje Jesenje.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu