Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani duha Asiza – 800. obljetnica susreta sv. Franje i sultana Al-Kamila

28.10.2019. - 29.10.2019.
Zagreb

Zagreb, (IKA) – U Zagrebu se 28. i 29. listopada u sklopu tradicionalnoga međureligijskoga skupa „U duhu Asiza“ ove godine obilježava 800. obljetnica susreta sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila. Domaćin prvoga dana je Islamski centar, a drugi dan franjevačka crkva i samostan na Kaptolu.

U Islamskom centru Zagreb u ponedjeljak 28. listopada u 19 sati održat će se okrugli stol „Od susreta sv. Franje i Sultana (1219.) do ‘Deklaracije o ljudskom bratstvu’“ (papa Franjo i veliki imam Ahmad Al-Tayyib, 2019.), a sudjeluju muftija Aziz Hasanović, doc. dr. Daniel Patafta, OFM i doc. dr. Tomislav Kovač. Znakovitost specifičnosti odnosa islama i kršćanstva na našim prostorima istaknuta je u dramskom prikazu „Kušnje fra Anđela Zvizdovića“ koji izvode franjevački bogoslovi iz Sarajeva. Organizator je za ovu prigodu upriličio i Izložbu svjetskih umjetničkih prikaza susreta sv. Franje i Sultana, s 49 različitih umjetnina.

Susret koji se zbio prije 800 godina bio je nadahnuće brojnim povijesnim događajima sve do naših dana. Papu Ivana Pavla II. nadahnuo je da sazove povijesni međureligijski skup baš u gradu sv. Franje u Asizu godine 1986. Od tada se svake godine diljem svijeta organiziraju međureligijski skupovi molitve za mir „u duhu Asiza“. Papa Franjo je pak ove godine posjetio Arapski poluotok, Ujedinjene Arapske Emirate. To je prvi put da je jedan poglavar Katoličke Crkve stupio na to „islamsko“ tlo i tom prigodom, zajedno sa svojim domaćinom velikim imamom Al-Tayyibom potpisao Dokument o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život (Abu Dhabi, 4. veljače 2019.).

U međureligijskom molitvenom skupu 29. listopada u 19.30 sati u crkvi Sv. Franje sudjeluju Baptistička Crkva, Evanđeoska pentekostna Crkva, Evangelička Crkva, Islamska vjerska zajednica, Katolička Crkva, Makedonska pravoslavna Crkva, Srpska pravoslavna Crkva, Židovska općina, Židovska vjerska zajednica Bet Israel.

Organizatori programa su Franjevački institut za kulturu mira, Povjerenstvo za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije, Islamska zajednica u Hrvatskoj te Franjevački svjetovni red, Mjesno bratstvo Kaptol Zagreb.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu