Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani svetoga Jeronima u Štrigovi

27.09.2019. - 30.09.2019.

U organizaciji župe sv. Marije Magdalene, Štrigova, Turističke zajednice Općine Štrigova i Općine Štrigova u Štrigovi se od 27. do 30. rujna održavaju „Dani svetog Jeronima“,

Dani svetoga Jeronima u Štrigovi osmišljeni su kao duhovni i kulturni program koji prethodi blagdanu sv. Jeronima, koji se već pet stoljeća posebno štuje u Štrigovi.

Značaj koji ima sveti Jeronim za štrigovski kraj ne krije se samo u imenu sveca, crkvenoga naučitelja i prevoditelja svetoga Pisma, povijesnog zaštitnika hrvatskoga glagoljaštva, niti u freskama Ivana Rangera u crkvi ovome svecu posvećenoj, već u cjelokupnosti kulturne i duhovne tradicije štovanja svetoga Jeronima u Štrigovi koji je u ovome kraju ostavilo neizbrisiv trag. Tradicija vjere i kulture spominje da je upravo Štrigova onaj antički Stridon za koji sveti Jeronim govori da je njegov rodni grad. A sveti Jeronim svetac je cijeloga kršćanskog svijeta, a na primjeru njegova života i djelovanja stvarala se kultura Europe.

Zato, ne želeći da sveti Jeronim padne u zaborav, želimo „danima svetoga Jeronima u Štrigovi“ o 1600. obljetnici njegove smrti, ponuditi kulturni i duhovni sadržaj. Dani svetoga Jeronima uključuju kulturna i obrazovna događanja u prostorima Državnoga arhiva za Međimurje, izložbom koju postavlja Staroslavenski institut iz Zagreba, a postavljena je prošle godine u bazilici svete Marije Velike u Rimu, „Bogu na svom jeziku: Baština rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu“ – budući da sveti Jeronim slovi i kao zaštitnik hrvatskih glagoljaša koji su nekoć djelovali i u Štrigovi. U crkvi svetoga Jeronima održat će se „Festival svetoga Jeronima“ na kojemu će ove godine nastupiti zbor „Chorus Angelicus“ iz Varaždina. Duhovni sadržaj protkan je kroz spomenuta događanja, a posebno na sam blagdan svetoga Jeronima okrunjen svečanom svetom misom koju predslavi prof.dr. don Ivan Bodrožić, navodi se u najavi Dana svetoga Jeronima u Štrigovi.

Otvorenje Dana svetoga Jeronima počet će izložbom u Državnom arhivu za Međimurje, 27. rujna u 12 sati, Festival svetoga Jeronima održat će se u nedjelju 29. rujna u 19 sati, a svečana blagdanska misa u ponedjeljak 30. rujna u 11 sati.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu