Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovnik: Misa za pomorce i njihove obitelji na blagdan sv. Nikole

05.12.2019. 17:00

Misa za pomorce i njihove obitelji na blagdan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, slavit će se u četvrtak, 5. prosinca u 17 sati u crkvi sv. Marije od milosti na Dančama, zavjetnom mjestu dubrovačkih pomoraca.

“Znakovita je i dirljiva još jedna posebnost ovog mjesta: međusobna ljubav i povezanost pomoraca i Gospe od Danača, odnosno čuvarica njezinog svetišta. Blažena Djevica Marija, koju kršćanska tradicija od davnine zove Zvijezdom mora, s dančarske hridi brižno bdije nad ćudljivom pučinom, štiteći svojom majčinskom rukom sve one koji priskrbljuju kruh sa sedam kora. Ne možemo sa sigurnošću utvrditi od kada postoji običaj da brodovi pozdravljaju Gospu, kada su i kome sestre (dumne) na Dančama prvi put odgovorile na zvuk sirene zvonjavom zvona. Prema nekim izvorima, Danče kao pomorsko svetište i tradicija pozdravljanja brodova postoji već od XVII. stoljeća. Naime, početkom XVII. stoljeća lazaret s Danača preseljen je na Ploče (sadašnji lazareti). Nastarije živuće sestre pamte da su, došavši na Danče (1931.), zatekle spomenutu tradiciju pozdravljanja duboko ukorijenjenu u svijest ondašnjih sestara. S puno ljubavi one pričaju o toj dugogodišnjoj povezanosti dubrovačkih kapetana i pomoraca s ovom crkvicom. Kada je austrijska vojska odnijela jedno od tri crkvena zvona na kraju Prvog svjetskog rata, treće zvono ponovno su darovali crkvi upravo dubrovački kapetani 1969.

I danas, kada začuju pozdrav sirene s broda, sestre s posebnim osjećajima zvone na pozdrav, uz molitvu i blagoslov iz dubine srca, da Gospa od Danača čuva i štiti, od svih opasnosti na moru svakoga mornara. U novije vrijeme prigodom Dana pomoraca – Sv. Nikole, u svetištu se redovito organizira slavljenje sv. mise za sve pomorce,” piše na mrežnoj stranici Družbe sestara franjevki od Bezgrješnog začeća BDM na Dančama.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu