Budi dio naše mreže
Izbornik

Festival orgulja orgOS

18.09.2021. - 26.09.2021.
Osijek

Drugu godinu za redom u Osijeku se održava orgOS – projekt i festival orgulja. Ovogodišnji orgOS traje od 18. do 26. rujna, a sastoji se od orgOS edu projekta i koncertnog dijela. Organizator i voditelj orgOSa je Antun Ivanković, orguljaš franjevačke crkve Svetog Križa u osječkoj Tvrđi.

Ovogodišnja rezidencijalna orgOS umjetnica je Maja Milas, studentica sakralne glazbe na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Glavni motiv ovogodišnjeg orgOSa je „buđenje“ koji simbolizira novi pogled na glazbu koja se može izvoditi na orguljama te novo poimanje sposobnosti mladih glazbenika u interpretaciji raznih žanrova glazbe. Cijeli program orgOSa dostupan je na mrežnoj stranici www.orgos.info/program. Ulaz na sva događanja je besplatan uz poštivanje protuepidemijskih mjera i prethodnu online prijavu na www.orgos.info ili na adresu e-pošte orgos@orgos.info
.

OrgOS edu započet će 18. rujna u Staroj pekarnici u osječkoj Tvrđi u 11 sati s predstavljanjem završnog rada studenta osječkog FERIT-a Antuna Ivankovića „Utjecaj toplinskih gubitaka elektromotora na akustične karakteristike orgulja“. Istoga dana u 16 sati u franjevačkoj crkvi Svetoga Križa u osječkoj Tvrđi održat će se i radionica „Želim biti orguljaš“. Posljednji dio orgOs edu projekta jest radionica „Želim biti orguljar“ koja će se 22. rujna također održati u franjevačkoj crkvi s početkom u 16 sati.

Koncertni dio orgOs-a održava se posljednje subote i nedjelje u rujnu u franjevačkoj crkvi Svetoga Križa. Koncert 703 flaute održat će se 25. rujna s početkom u 19:30. Radi se o koncertu koji razbija stereotipe o glazbi koja se izvodi na orguljama. Nastupit će duo Lea Rajković (učenica flaute Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu) i Maja Milas (studentica sakralne glazbe na Akademiji za glazbu u Ljubljani). Repertoar koncerta čine tri skladbe iz domene klasične glazbe, dvije skladbe filmske glazbe i pet skladbi iz videoigara. Sve aranžmane potpisuje Maja Milas.

Projekt i festival orgulja – orgOs bit će zaključen Koncertom prijatelja 26. rujna. Nastupaju Zoa Majić, Franziska Anne Fundelić i Lea Rajković – flaute, Gustav Kujundžić – violina te Maja Milas i Antun Ivanković – orgulje. Koncert će se održati u franjevačkoj crkvi Svetog Križa u osječkoj Tvrđi u 19:30.

Cilj Projekta orgOS je prezentacija bogatstva orgulja u Osječko-baranjskoj županiji, posebice u gradu Osijeku i njegovoj okolici. Projekt ima svoj koncertni dio, edukacijski dio te mrežnu stranicu. Ostvaren je u suradnji s Franjevačkim samostanom Svetog Križa u Osijeku te uz potporu Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Ogranka Matice Hrvatske u Osijeku.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu