Budi dio naše mreže
Izbornik

Festival sakralne umjetnosti Ars sacra u Osijeku

12.09.2020. - 20.09.2020.
Osijek

Osijek, (IKA/TU) – Festival Ars Sacra međunarodnog je karaktera, a sjedište mu je u Budimpešti. Predstavlja bogatstvo sakralne umjetnosti u svim oblicima glazbe, književnosti, arhitekture, likovne umjetnosti, kazališnih, filmskih i duhovnih programa… Održava se svake godine tijekom devet dana mjeseca rujna, a organizaciji se mogu priključiti svi zainteresirani suradnici sa svojim programima. Grad Osijek uključuje se ove godine po prvi puta kao jedini hrvatski grad, a Muzej likovnih umjetnosti organizator je osječkog dijela programa, uz brojne suradnike i partnere. Misija festivala je uz pomoć umjetnosti prikazati stvarne vrijednost – ljepotu, vrlinu i istinu jer se vjeruje kako umjetnost može izgraditi mostove između zajednica koje imaju zajedničko kulturno nasljeđe. 

Festival traje od 12. do 20. rujna, a održava se na nekoliko lokacija u gradu Osijeku. Certificiran je od strane „Europe for Festivals, Festivals for Europe“ od 2016. godine.

Program počinje u subotu 12. rujna Danom otvorenih crkava, pa se od 8 do 20 sati mogu posjetiti: crkva Sv. Mihaela arkanđela, franjevačka crkva Uzvišenja sv. Križa, konkatedrala Sv. Petra i Pavla, samostan sv. Jakova, kapela Sv. Roka (Gornji grad), kapela Sv. Roka (Donji grad), Župa Preslavnog Imena Marijina te crkva Gospe Snježne u Osijeku. U 18 sati predviđeno je stručno vodstvo kroz postav izložbe Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije, a od 19 sati  doc. dr. sc. Margareta Turkalj Podmanicki održat će stručno vodstvo kroz crkve u Tvrđi: crkvu Sv. Mihaela arkanđela i franjevačku crkvu Uzvišenja sv. Križa (sastanak ispred crkve Sv. Mihaela arkanđela).

U nedjelju 13. rujna u 19 sati akademska glazbenica Zrinka Posavec održat će koncert u franjevačkoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Tvrđi, a u ponedjeljak 14. rujna od 19 sati održat će se u kinu Uranija projekcije dokumentarnih filmova hrvatskog sakralnog nasljeđa: Riznica; Hrvatska kulturna baština – Trogirska katedrala; Hrvatska kulturna baština – Vrbnik – Samostan male braće

U utorak 15. rujna od 16 do 18 sati predviđena je radionica za odrasle u Muzeju likovnih umjetnosti, a od 18 sati organizirano je stručno vodstvo kroz postav izložbe Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća. U srijedu 16. rujna u 12 sati održat će se predstavljanje virtualne izložbe Archivalia Architecturae Sacrae – Pars Prima u Državnom arhivu Osijek, a u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti – akademska slikarica Silvija Metzger održat će predavanje o povijesti ikonopisanja.

U četvrtak 17. rujna u 18 sati organizirano je stručno vodstvo kroz postav izložbe Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije te stručno vodstvo kroz postav izložbe Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća Muzeja likovnih umjetnosti, a od 19 sati Matea Vadlja održat će u Muzeju likovnih umjetnosti predavanje o starim religijskim tetovažama.

U petak 18. rujna u 18 sati predviđena je u Muzeju Slavonije radionica za sve uzraste Pozlati svog anđela. Od 19 sati fra Ivica Jagodić održat će u Muzeju likovnih umjetnosti predavanje – osvrt na pretvaranje sakralnog u galerijski prostor. 

U subotu 19. rujna od 10.30 do 12 sati održat će se radionica za djecu u Muzeju likovnih umjetnosti, a u nedjelju 20. rujna u 18.30 – Slavonsko tamburaško društvo “Pajo Kolarić” animirat će misno slavlje u konkatedrali Sv. Petra i Pavla, dok će u 19:30 uslijediti koncert Osječkog puhačkog orkestra u franjevačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa.

Tijekom festivala u kinu Uranija svakoga dana održat će se projekcije igranog filma Corpus Christi – po rasporedu kina. Cjelodnevni programi festivala obuhvaća: Izložbu u Muzeju likovnih umjetnosti Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća; izložbu u Muzeju Slavonije: Hereditas sancta te virtualnu izložbu Državnog arhiva Osijek: Archivalia Architecturae Sacrae – Pars Prima. Cjelodnevni programi (osim virtualne izložbe u DAOS) i filmske projekcije u kinu Urania naplaćuju se prema redovnom cjeniku. Svi ostali programi festivala se ne naplaćuju.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu