Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće Splitsko-makarske nadbiskupije bl. Stepincu i praizvedba oratorija

13.10.2018. 10:00

Zagreb, (IKA) – Splitsko-makarska nadbiskupa hodočastit će bl. Alojziju Stepincu u subotu, 13. listopada. U jutarnjim satima molitveno će pohoditi Krašić, a u 16 sati u zagrebačkoj katedrali misno slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Istoga dana navečer u 19 sati u zagrebačkoj katedrali nad grobom bl. kardinala Alojzija Stepinca bit će praizveden oratorij “Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac“. Oratorij je djelo kapelnika splitske prvostolnice maestra don Šime Marovića, na stihove don Ante Mateljana prigodom 120. obljetnice Stepinčeva rođenja i 20. obljetnice beatifikacije. Oratorij za mješoviti zbor, soliste i orkestar izvode Mješoviti zborovi splitske prvostolnice i župe Gospe Fatimske sa Škrapa, solisti i orkestar uz pratnju orgulja pod ravnanjem mo. Šime Marovića.

Oratorij prati život bl. Alojzija, a složen je od prologa, tri dijela i epiloga. Pojedini dio započinje odlomkom iz propovijedi bl. Alojzija, što ga čita Glas. Uz blaženog Alojzija i Zbor, sukob dobra i zla ocrtavaju Anđelo i Zloduh. Kroz prolog vodi znano biskupsko geslo: “U tebe se uzdam, Gospodine” s osloncem na Ps 1. (“Blago čovjeku koji se uzda u Gospodina i ne slijedi savjeta opakih” …). Prvi dio je naslovljen “Znak osporavan” i naglašava kako je zajedništvo s Raspetim Kristom jedini put pravednih. Drugi dio, “Istina će vas osloboditi” upućuje na trajnu borbu između istine i laži, na zamke napasnika te na vječnu istinu o Bogu i čovjeku, koja ne ovisi o ljudskoj samovolji i jedini je put do prave slobode. Treći dio, “Otajstvo križa” usredotočuje se na žalosni proces, aroganciju i iluziju moćnika da silom svladati pravednika, koji predan u Božje ruke prolazi istim putem kojim je prošao sam Krist Gospodin, s utemeljenom nadom u Božju pobjedu. Epilog, “Podigni barjak, anđele”, uz izvadak iz Deklaracije Hrvatskog sabora iz 1992., kojom se ispravlja povijesna nepravda učinjena ne samo bl. Alojziju nego i čitavom hrvatskom narodu, pogled usmjerava na budućnost sve do Domovinskog rata i upravlja molitvu Anđelu domovine: Razvij trobojku, anđele, / visoko nad našim zorama, / nad ravnicam’ i gorama, / nad morem i nad vodama! // Blagoslovom nek pokrije / sve porušene domove / i sve neznane grobove / povijesti naše patničke! // Razvij naš barjak anđele, / od Dunava do Jadrana,/ od Mure pa do Prevlake / na ponos zemlje Hrvatske! // Crven od krvi svetačke, / čist k’o ljiljani nevini, / modar ko val na pučini, / na čast i ponos domovini!

Oratorij je nastao u nadi skore kanonizacije bl. Alojzija Stepinca. Oratorij “Slobodan u Istini – blaženi Alojzije Stepinac” skladan je za soliste, mješoviti zbor, orkestar i orgulje. Solisti u oratoriju su Marija Bubić-Jaman, sopran; Ana Ticl, sopran; Vinko Maroević, tenor; Goran Velić, tenor; za orguljama je mo. don Ivan Urlić, a Mješovitim zborom splitske prvostolnice i župe Gospe Fatimske – Škrape ravna skladatelj mo. don Šime Marović.

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu