Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić u intervjuu za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA), objavljenom u četvrtak 25. travnja 2024, označio je iseljavanje "najvećim izazovom" za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini.

„U Njemačkoj i Austriji ljudi napuštaju Crkvu, ovdje odmah napuštaju zemlju“, rekao je nadbiskup Vukšić. U posljednjih 30 godina katolička zajednica u BiH smanjila se otprilike upola, navodi KNA.

“Broj djece koja primaju krst, potvrdu ili prvu pričest iz godine u godinu je sve manji”, izjavio je nadbiskup. Uzrok tomu je, uz izbjeglištvo tijekom i nakon rata u BiH od 1992. do 1995., iseljavanje mnogih stanovnika BiH u zapadnu Europu iz gospodarskih razloga. Posljedice su slične onima na njemačkom govornom području. I u BiH Crkva je posljednjih godina postala „Crkva starih“, rekao je mons. Vukšić.

Agencija napominje da je u BiH vjerska pripadnost usko povezana s etničkom. Oko polovine pučanstva čine pretežito muslimanski Bošnjaci, a pravoslavni Srbi i katolički Hrvati su u manjini. „Hrvatska biskupska konferencija podupire Crkvu u Bosni i Hercegovini. Vjerojatno bismo preživjeli i bez te pomoći, ali mnoge naše institucije ne bi mogle obavljati svoje zadaće kao sada“, ustvrdio je nadbiskup. Osim toga, podsjetio je da važna pomoć stiže iz Austrije i Njemačke, gdje Crkva u BiH ima partnerske biskupije.

Prema njegovim riječima, Crkva u BiH ima posebnu ulogu u Biskupskoj sinodi koju je sazvao papa Franjo. Sinoda ohrabruje na pristupanje ljudima. Za razliku od zemalja u kojima katolicizam ima tisućljetnu tradiciju s etabliranim strukturama, Crkva manjine u Bosni i Hercegovini uvijek je bila bliska narodu, zaključio je mons. Vukšić.