Budi dio naše mreže
Izbornik

Izlaganje „Passpartout za sliku Sv. Katarina Sijenska iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku“

08.12.2022. 11:30
Dubrovnik

Dan otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik održat će se u četvrtak 8. prosinca 2022. godine u ljetnikovcima Stay i Kaboga na Batahovini. Program počinje u 11:30 u saloči ljetnikovca Kaboga izlaganjem konzervatorice-restauratorice savjetnice Nede Kuzek „Passpartout za sliku Sv. Katarina Sijenska iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku“ i nastavlja se druženjem u Zavodskim prostorima uz predstavljanje radova Zavoda i stručno vodstvo u restauratorskim ateljeima od 12:30 do 18 sati.

Neda Kuzek, „Passpartout za sliku Sv. Katarina Sijenska iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku“

Slike se ne sagledavaju samo pogledom, one su složena djela i traže dublje razumijevanje. Podatkovni i značenjski passpartout formiran je oko svakog umjetničkog djela, a autorica izlaganja poziva da se u njega zakorači. Takvo obuhvatno razumijevanje preduvjet je za ljubav i primjerenu brigu o baštini.

Zahvaljujući suvremenim tehnikama snimanja, posjetitelji će imati priliku vidjeti sve slojeve slike „Sv. Katarina Sijenska“, čije je konzerviranje i restauriranje povod izlaganju. Govorit će se o zanimljivim crticama iz života svete Katarine Sijenske te o značenju njezine spisateljske ostavštine. U kontekstu 18. stoljeća u kojem je slika nastala, autorica će predstaviti niz slikara iz Venecije, Napulja i Dubrovnika. Stručna recepcija i interpretacija slike sadržana je u radovima naših ponajboljih povjesničara umjetnosti koji su o njoj pisali.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu