Budi dio naše mreže
Izbornik

Jubilarno 100. hodočašće gradišćanskih Hrvata u Mariazell

25.08.2023. - 27.08.2023.
Mariazell

Željezno/Mariazell, (IKA) – Jubilarno stoto hodočašće gradišćanskih Hrvata u Mariazell održat će se od 25. do 27. kolovoza, prenosi Kathpress u subotu 6. svibnja najavu Glasnika Željezanske biskupije.

Gradišćanski Hrvati od 1923. redovito organizirano hodočaste u Mariazell, gdje se časti „Magna Mater Austriae“ (Velika Majka Austrije). Prvo hodočašće održano je od 4. do 6. rujna 1923. i od tada se redovito održava svake godine, uz samo nekoliko iznimaka tijekom Drugog svjetskog rata i pandemije koronavirusa. Prošle je godine na hodočašću sudjelovalo više od tri tisuće gradišćanskih Hrvata.

Manjinska zajednica gradišćanskih Hrvata ima oko 50.000 pripadnika, većina ih živi u austrijskom Gradišću te u Mađarskoj i Slovačkoj. U Gradišću Hrvati čine oko šest posto ukupnog pučanstva, a njihov udio u broju katolika Željezanske biskupije iznosi gotovo 20 posto. Mnogi hrvatski svećenici i redovnici žive i djeluju kao dušobrižnici u 36 dvojezičnih gradišćanskih župa.

Željezanski biskup Egidije Živković prije preuzimanja biskupske službe godinama je bio voditelj hrvatskog odjela u tadašnjem pastoralnom uredu dijeceze. Krajem 2019. uzdigao je taj odjel na razinu vikarijata.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu