Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert orguljaša Nevena Kraljića u Zagrebu

12.09.2019. 05:13

Rujanski dio 10. Festivala Orgulje Zagrebačke katedrale započinje koncertom glavnog katedralnog orguljaša Nevena Kraljića u četvrtak 12. rujna u 20 sati.  Na repertoaru su djela vrhunskih njemačkih i francuskih skladatelja: Buxtehudea, Bacha, Francka i Langlaisa.

Orguljaš Neven Kraljić diplomirao je orgulje i na Institutu za crkvenu glazbu i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Više od osamnaest godina bio je orguljaš Bazilike Majke Božje Trsatske. Kao Rječanin ponosan je što je participirao kao orguljaš u posjeti pape Ivana Pavla II. Rijeci i Trsatu. Također kao titularni orguljaš katedrale u Zagrebu sudjelovao je u orguljanju prilikom posjete pape Beneditka XVI. gradu Zagrebu. Orguljaš Kraljić koncertira po Hrvatskoj i van nje. Surađuje s mnogim solistima, zborovima, pri snimanju mnogih nosača zvuka.

Festival Orgulje Zagrebačke katedrale ove godine slavi desetu obljetnicu. Festival je do sad ugostio preko osamdeset umjetnika iz cijelog svijeta i na Festivalu se ima priliku čuti čitav niz praizvedbi pisanih baš za Festival i umjetnike orguljaše koji su nastupali. Riječ je o sjajnim skladateljima: Davor Bobić, Dalibor Bukvić, Ante Knešaurek, Matija Ivšić, nezaobilazni Anđelko Klobučar, te talijanski skladatelj Grimoaldo Macchia i francuski Jean-Paul Verpeaux. Ljepota i vrijednost orgulja njemačke gradione Walcker iz 1855. godine još je više došla do izražaja kroz sjajne koncerte domaćih i stranih orguljaša u više nego inspirativnom ambijentu predivne zagrebačke katedrale.

Ususret 10. Festivalu Croatia Records izdala je CD Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale koji je snimio orguljaš Edmund Andler-Borić.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu