Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena manifestacija „Sine Božji budi faljen” diljem Imotske krajine

17.03.2019. - 16.04.2019.

Konzervatorski odjel u Imotskom pokrenuo je postupak da se korizmeni napjevi specifični za Imotsku krajinu proglase nematerijalnom kulturnom baštinom naše Domovine, a već ove korizme u mnogim župama Imotske krajine održat će se jedinstvena korizmena manifestacija „Sine Božji budi faljen”.

Ovogodišnja manifestacija kojoj je u cilju prikazati bogatu korizmenu baštinu Imotske krajine započinje u nedjelju 17. ožujka kada će se u župnoj crkvi Gospe Karmelske u Zagvozdu s početkom u 19 sati održati koncert „Uputi se tužna mati”, a sat vremena poslije, u 20 sati, u župnoj dvorani u Zagvozdu održat će se svečano otvorenje izložbe „Dva pasionska fenomena Imotske krajine”.

U subotu 23. ožujka manifestacija će se održati u župi Runovići. U župnoj crkvi Gospe od Karmela u 19 sati održat će se svečani koncert „Uputi se tužna mati”, a nakon toga u 20 sati u dvorani Doma kulture u Runovićima i prigodna izložba.

Na treću korizmenu nedjelju, 24. ožujka, u župnoj crkvi Sv. Franje u Imotskom s početkom u 19 sati održat će se svečani koncert na kojem će nastupiti učenici Glazbene škole „Dr. fra Ivan Glibotić” iz Imotskog i Gradske glazbe Imotski, a u utorak 26. ožujka u Gradskom muzeju Imotski bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe „Dva pasionska fenomena Imotske krajine”.

U petak, subotu i nedjelju, 29., 30. i 31. ožujka bit će prezentacija fenomena kantanja u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Svečani koncert „Uputi se tužna mati” na kojem nastupaju kantači iz župa Imotske krajine, pučki pjevači iz Studenaca, Gorice- Sovića i crkveni zbor Gospe od Anđela održat će se u Osijeku (crkva Sv. Ćirila i Metoda- 29. ožujka u 19 sati), Vinkovcima (30. ožujka u 18 sati u crkvi Sv. Euzebija i Poliona) te 31. ožujka s početkom u 18.30 sati u Vukovaru u crkvi Sv. Filipa i Jakova.

U subotu 6. travnja u župi Gospe od Karmela u Zagvozdu održat će se korizmeni koncert „Počinje se strašna muka” s početkom u 19 sati, a koncert korizmenih napjeva iz raznih krajeva Lijepe Naše održat će VA KUD-a „Klek” iz Ogulina, a sljedeći dan izvođač će održati koncert i u župi sv. Ilije proroka u Studencima s početkom u 10.30 sati te u crkvi Sv. Franje u Imotskom s početkom u 20 sati.

U ponedjeljak 8. travnja u Područnoj školi Slivno u župi Slivno Imotsko održat će se otvaranje izložbe i glazbena radionica „Kantanje”- arhaični glazbeni fenomen pjevanja Gospina plača, a poslije toga i svečani koncert „Uputi se tužna Mati” u crkvi Presvetog Trojstva s početkom u 19.30 sati.

U utorak 9. travnja u Osnovnoj školi „Tin Ujević” u Krivodolu (župa Poljica Imotska) održat će se izložba i glazbena radionica „Kantanje”, a nakon toga u 19.30 sati u crkvi Kraljice Hrvata u Grubinama (župa Podbablje) svečani koncert „Uputi se tužna Mati”.

U srijedu 10. travnja manifestacija je u Zmijavcima. Nakon izložbe i glazbene radionice „Kantanje” koja će se održati u OŠ „Zmijavci” slijedi koncert „Uputi se tužna Mati” u crkvi Svih svetih u Zmijavcima, a predviđeni početak je u 19.30 sati.

Na Cvjetnicu, 14. travnja, u Imotskom će se održati tradicionalno uprizorenje „Muka Gospodina našega Isusa Krista” u 20 sati, a na Veliki utorak 16. travnja 18.30 sati održat će se svečani mimohod kantača predvođen Gradskom glazbom Imotski i Zborom Gospe od Anđela u Imotskom, a u 19 sati slavi se misa u crkvi Sv. Franje u Imotskom, a nakon nje i predstavljanje glazbenog fenomena kantanja te koncert „Sine Božji budi faljen”.

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu