Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni znanstveni simpozij „Svijest: otvaranje suvremenog interdisciplinarnog poliloga"

21.10.2016. 10:09
Rijeka

Rijeka, (IKA) – Teologija u Rijeci – Katedra za filozofiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organiziraju međunarodni znanstveni simpozij „Svijest: otvaranje suvremenog interdisciplinarnog poliloga”. Simpozij će se održati u petak, 21. listopada u Velikoj zgradi Teologije u Rijeci, Omladinska 14.
Otvaranje simpozija predviđeno je u 9 sati. Prvo predavanje „Svijest i ontologija. Primjeri iz različitih razdoblja povijesti filozofije” održat će riječki nadbiskup Ivan Devčić (Teologija u Rijeci).
U prvom bloku bit će predstavljana i sljedeća predavanja „Svijest na razmeđi biomedicinskog i društveno-humanističkog promišljanja” (Amir Muzur, Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci) i „O važnosti interdisciplinarnog promišljanja odnosa svijest – duh – duša u teologiji” (Veronika Nela Gašpar, Teologija u Rijeci).
Drugi blok predavanja počinje u 10.25 sati predavanjem „Status vegetativus” (Juraj Sepčić, Sveučilište u Rijeci), a potom slijede predavanja „Nesvjesni um i ograničenja introspekcije” (Igor Bajšanski / Mladenka Tkalčić, Filozofski fakultet u Rijeci) i „Svijest o sebi u adolescenciji: potraga za identitetom” (Mirjana Graovac, Klinički bolnički centar Rijeka, Katedra za psihijatriju i psihološku medicinu, Medicinski fakultet).
Treći blok predavanja na programu je od 11.35 sati s predavanjima „’Duša’ versus svest – presokratski pristup” (Željko Kaluđerović, Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu), „Misli o našim iskustvima i granice analize” (Luca Malatesti, Filozofski fakultet u Rijeci) i „Svijest i cjelina ljudskog bića: Lonerganov prilog neurofenomenologiji” (Saša Horvat, Teologija u Rijeci).
Posljednji blok predavanja počinje u 12.35 sati. Bit će održana predavanja „Svijest temelj moralnih prosudbi” (Franjo Mijatović, Teologija u Rijeci), „Svijest i duhovnost: “u hodu prema zreloj vjeri” (Mario Tomljanović, Bogoslovno sjemenište “Ivan Pavao II.”, Rijeka) i „Svijest kao biološka stvarnost” (Tomislav Miletić, Rijeka).
Simpozij će biti zaključen plenarnom raspravom.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu