Budi dio naše mreže
Izbornik

Okrugli stol „Osluškivati i putovati zajedno“

26.05.2022. 11:30
Zagreb

U sklopu „Tjedna Laudato sì’“, koji se obilježava  u razdoblju od 22. do 29. svibnja Hrvatsko katoličko sveučilište i Udruga za očuvanje planeta  „I stvori Bog zemlju“  organiziraju okrugli stol „Osluškivati i putovati zajedno“ čime će ujedno obilježiti i sedmu obljetnicu izlaska enciklike pape Franje „Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“.

Okrugli stol će se održati u četvrtak 26. svibnja od 11.30 do 13 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Ilica 242 u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac”.

O važnosti enciklike „Laudato si’“ govorit će:

  • Nenad Barić, vjeroučitelj,
  • don Filip Pavlović, župni upravitelj u Lupoglavu,
  • Ksenija Leko, provincijalka Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije,
  • Tihana Mojsinović, izvršna direktorica Udruge za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ i
  • Helena Kuharić, studentica diplomskog studija sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

 Organizatori okruglog stola „Osluškivati i putovati zajedno“ su članovi Koordinacijskog tima za priključivanje „Akcijskoj platformi Laudato si’“ Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji vodi dr. sc. Žanina Žigo i članovi Udruge za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“.

Ovim se okruglim stolom se u okviru „Tjedna Laudato sì’“, koji se obilježava diljem svijeta, želi posvetiti posebna pozornost važnosti enciklike „Laudato sì– O brizi za zajednički dom“. Tako se Hrvatsko katoličko sveučilište pridružuje onim sveučilištima i inicijativama diljem svijeta koje upozoravaju na važnost brige za sav stvoreni svijet, dar Božji povjeren čovjeku na čuvanje i brigu.

Okrugli stol otvoren je za javnost te će ga se moći pratiti i online na platformi Microsoft Teams – poveznica

Tjedan Laudato sì’“ započeo je kao način obilježavanja prve obljetnice izlaska enciklike pape Franje „Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“.  Od tada je to postala godišnja proslava koja ujedinjuje katolike oko nastojanja da se u život provede ta papina enciklika koja potiče na molitvu i djelovanje za zaštitu našeg zajedničkog doma. „Tjedan Laudato sì’“ 2022. obilježava se od 22. do 29 svibnja s temom „Osluškivati i putovati zajedno“ koja se naslanja na citat iz enciklike: „Zbližavanje ljudske obitelji kako bi zaštitili naš zajednički dom“ (LS 13) te će ujediniti katolike da osluškuju i zajedno odgovore na vapaj stvorenja, raduju se napretku koji je postignut u provedbi enciklike te da intenziviraju napore kroz „Akcijsku platformu Laudato sì’“.

Obilježavanje „Tjedna Laudato si’“ potaknuo je Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ osnovana je 2019. na poticaj enciklike pape Franje „Laudato si’“. Udruga je ekumenski usmjerena, a u središte svog djelovanja stavlja ekološko obraćenje, koje podrazumijeva spoznaju da je Zemlja kao i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja kome je povjereno da stvorenjem odgovorno upravlja, a ne da ga uništava. Osnivači udruge svojim djelovanjem žele poticati vjernike da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju, sebi posvijeste i prihvate svoj poziv čuvara Božjeg djela te promijene ona ponašanja i životne navike koje pridonose današnjoj ekološkoj krizi.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu