Budi dio naše mreže
Izbornik

Kao jedan od plodova Dokumenta o ljudskom bratstvu u Kairu otvoreno prihvatilište „Oaza milosrđa“

Kairo (IKA)

U Kairu je u nedjelju 5. svibnja navečer svečano otvoreno prihvatilište za djecu „Oaza milosrđa“. Riječ je o objektu u kojem će se skrbiti za napuštenu djecu, izgrađenom u novom administrativnom glavnom gradu Egipta, administrativnom gradiću udaljenom 45 kilometara od Kaira kako bi se rasteretila metropola, izvijestio je 6. svibnja Avvenire.

Ceremonija inauguracije održana je u nazočnosti monsinjora Yoannisa Lahzija Gaida, bivšeg osobnog tajnika pape Franje, predsjednika Udruge „Bambino Gesù del Cairo“ i zaklade „Human Fraternity Foundation“ koja je kreirala projekt „Oaza milosrđa“. Nazočan je bio i šeik Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, predstavnik ministra vanjskih poslova Noura al-Kaabi. Na ulazu u novootvoreni dom zasađeno je i stablo masline, znak prijateljstva među narodima i ljudskog bratstva koje će se graditi.

Svečanost, uz presijecanje vrpce, održana je u prostoriji „Sinovi Zayeda“, nazvanoj tako u znak zahvalnosti prema predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Mohammedu bin Zayedu Al Nahyanu koji je, nakon potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu 4. veljače 2019. u Abu Dhabiju, podržao izgradnju prihvatilišta. Projekt je „jedan od prvih dobrih plodova Dokumenta o ljudskom bratstvu: inicijativa koja na konkretan način tumači i predstavlja vrednote iz Dokumenta“, napisao je papa Franjo na pergameni na kojoj je uputio i apostolski blagoslov. Prihvatilište „Oaza milosrđa“, napisao je papa Franjo, „mjesto je gdje će mnoge djevojčice i dječaci pronaći dom, obitelj, pomoć, budućnost, formaciju i, iznad svega, zagrljaj obitelji“.

Projekt stoga predstavlja konkretno ostvarenje onoga na što poziva Dokument o ljudskom bratstvu i sestrinstvu za svjetski mir i zajednički suživot, prekretnica međureligijskog dijaloga. Prihvatilište ima za cilj biti mjesto gdje se može uspostaviti ljudsko bratstvo, prije svega, u odnosima s osobama drugih vjera.

Na otvorenju prihvatilišta bili su i gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Italije, Jordana, Iraka i Sjedinjenih Američkih Država. Kuća „Oaza milosrđa“, koju je dao izraditi monsinjor Yoannis Lahzi Gaid, ugostit će napuštenu djecu, kojoj će se pružiti prilika da odrastaju u obiteljskom okruženju i izgrađuju se.

Naziv „Oasi della Pietà“ („Oaza milosrđa“ ili „Oaza milosti“), koji se pripisuje prihvatilištu, predstavlja znak zahvalnosti za dar vjerne kopije kipa Michelangelove Pietà, koju im je poklonio papa Franjo. Dar također podsjeća na posjet pape Egiptu 2017., kao i na uvažavanje uloge koju Egipat ima kao pobornik dijaloga među religijama.

Među projektima koje je do sada provela udruga „Bambino Gesù del Cairo“ je restoran „Fratello“, koji je svečano otvoren u Kairu 9. siječnja 2024., već je u funkciji, a koji svakodnevno nudi obroke za 5000 egipatskih obitelji u poteškoćama. „Vozila zdravlja“, također već aktivna, obavljaju medicinske posjete u svakom kutku Egipta za osobe u potrebi. Do kraja godine započet će radovi na izgradnji bolnice „Bambino Gesù“ („Dijete Isus“) u Kairu, koja će moći koristiti znanstvenu ekspertizu medicinskog osoblja pedijatrijske klinike „Bambino Gesù“ u Rimu, s kojom je potpisan sporazum o suradnji. Trenutačno će „Oasi della Pietà“, na temelju odredbi Ministarstva solidarnosti, moći primiti ograničeni broj djece, od 6 do 12. Broj će se progresivno povećavati u budućnosti, izvijestio je Avvenire.