Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa predvodi molitvu krunice za mir

31.05.2022. 18:00
Rim

Papa Franjo predvodit će molitvu krunice za mir kao znak nade za one koji pate zbog rata u Ukrajini, kao i zbog ratova diljem svijeta. Na kraju marijanskog mjeseca papa Franjo želi ponuditi znak nade svijetu, koji pati od sukoba u Ukrajini i duboko ranjen nasiljem mnogih ratova koji su još uvijek u tijeku. Stoga će u utorak 31. svibnja u 18 sati Papa moliti krunicu pred kipom Marije, Regine Pacis (Kraljice mira) u rimskoj bazilici Svete Marije Velike.

Izradu kipa Marije, Regine Pacis, naručio je papa Benedikt XV., kako bi od Djevice Marije zatražio okončanje Prvoga svjetskog rata 1918. godine. Kip je izradio Guido Galli, tadašnji zamjenik ravnatelja Vatikanskih muzeja. Bogorodica je prikazana s podignutom lijevom rukom kao znak zapovijedi o završetku rata, dok desnom drži Djetešce Isusa, spremnog baciti maslinovu grančicu koja simbolizira mir. Na bazi je isklesano cvijeće koje simbolizira procvat života uz povratak mira. Tradicionalno je da vjernici polažu male rukom ispisane porukice s molitvenim nakanama pred Bogorodičine noge. Papa će položiti vijenac s cvijećem u podnožje kipa prije nego što će uputiti svoju molitvu Gospi i ostaviti svoju posebnu nakanu.

Brojne će se skupine pridružiti Papi u molitvi u bazilici. Bit će to među ostalim prvopričesnici, skauti, obitelji iz ukrajinske zajednice u Rimu, predstavnici Gorljive marijanske mladeži (GAM), članovi vatikanske žandarmerije i Papinske švicarske garde, kao i pripadnici triju rimskih župa posvećene Djevici Mariji, Kraljici mira, te članovi Rimske kurije.

Kao znak blizine, desetice će moliti ukrajinska obitelj, ljudi povezani sa žrtvama rata, kao i skupina vojnih kapelana s njihovim jedinicama. Istodobno će biti priključeni u molitvi niz međunarodnih svetišta iz cijeloga svijeta, kao i nekoliko svetišta iz ratom pogođenih područja ili mjesta gdje postoji velika politička nestabilnost. S Rimom će biti povezani izravnim prijenosom.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu