Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj slavi misu na Prvi svjetski dan baka i djedova te starijih osoba

25.07.2021. 11:00
Rijeka

Rijeka, (IKA) – Na poticaj pape Franje u nedjelju 25. srpnja proslavlja se 1. svjetski dan baka i djedova te starijih osoba. Tim povodom predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodit će svečano euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Vida u Rijeci. Početak je u 11 sati, a liturgijsko slavlje u izravnom prijenosu moći će se pratiti na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije te Hrvatskom katoličkom radiju.

Liturgijsko pjevanje animirat će zbor duhovne obitelji Omnia Deo i tom prigodom izvesti pjesmu „U zagrljaju vrimena“ posvećenu starijim osobama. Autor teksta je Frane Bilić, a autor glazbe Joško Ćaleta. Pjesma „U zagrljaju vrimena“ plod je inicijative „Zagrlimo starije pjesmom“ koju je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pokrenulo u ljeto 2020. potaknuto pozivom pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšale usamljenost i izoliranost uzrokovane pandemijom Covid-19.

Papa Franjo je Svjetski dan djedova i baka te starijih osoba proglasio u nedjelju 31. siječnja 2021., uoči blagdana Prikazanja Gospodinova, odredivši da će se ovaj Dan slaviti u sveopćoj Crkvi četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih »djeda i bake«. Polazeći od primjera starca Šimuna i proročice Ane koji nas podsjećaju da je starost dar te da su bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje kako bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere, Sveti Otac se odlučio na taj potez uočavajući kako su bake i djedovi često zaboravljeni, prenosi Vatican News. Naglasio je kako je važno da se bake i djedovi susreću s unucima i da se unuci susreću s djedovima i bakama ukazujući kako je blagdan Prikazanja Gospodinova upravo blagdan susreta baka i djedova s unucima.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu