Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje monografije „Kapela Sv. Mihala u Samoboru - od preživljavanja do oživljavanja“

29.09.2018. 16:30

Monografija „Kapela Sv. Mihala u Samoboru – od preživljavanja do oživljavanja“ bit će na blagdan sv. Mihaela Arkanđela, 29. rujna, predstavljena u kapeli Sv. Mihala u Samoboru s početkom u 16.30 sati u organizaciji Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i župe sv. Anastazije u Samoboru.

Monografija je nastala slijedom istraživačkih radova koje su u sklopu restauratorske prakse proveli studenti i nastavnici Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u suradnji s Odsjekom za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U monografiji su obuhvaćeni tekstovi nekoliko autora – ulančani od povijesnog i etnografskog preko povijesno-umjetničkog pa do konzervatorsko-restauratorskoga pristupa istraživanju – objedinjeni zajedničkim nastojanjem da se ta vrijedna kapela i njezin okoliš sustavno valoriziraju, zaštite, stručno predstave javnosti, sačuvaju i prenesu u budućnost. To su: samoborski župnik preč. Davor Štuljan, samoborski povjesničar i jezikoslovac, pjesnik i vrsni poznavatelj toga kraja Milan Žegarac Pehatnik, prof., izvanredna profesorica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i glavna urednica monogerafije mr. art. Zvjezdana Jembrih, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stručnjakinja za baroknu arhitekturu dr. Dubravka Botica, docent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stručnjak za baroknu skulpturu i član uredništva monografije dr. Danko Šourek, asistentica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, suradnica u istraživačkim radovima i članica uredništva monografije mag. art. Ana Božičević, i zvonarka i čuvarica kapele Sv. Mihala, stanovnica Taborca (Gornjega Kraja), koja svakodnevno živi s kapelom i uz kapelu Mirica Rubinić.

Vizualni identitet monografiji dala je mr. art. Natalija Nikpalj, izvanredna profesorica na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu