Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje zbirke Igora Zidića "Pjevač u lišću"

25.04.2024. 12:00
Aachen

Zbirka izabranih pjesama Igora Zidića, Pjevač u lišću, koju je pripredio Božidar Petrač, a objavila Kršćanska sadašnjost u sklopu biblioteke Media predstavlja se 25. travnja 2024. (četvrtak) u 12 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika (Trg bana Josipa Jelačića 7/II). Predstavljanje se održava u prigodi obilježavanja 85. obljetnice rođenja Igora Zidića, čije će stihove kazivati umjetnik Dragan Despot. U predstavljanju sudjeluju Ivan Rogić Nehajev, Davor Šalat, Božidar Petrač i sam autor, Igor Zidić. Pozdravnu riječ uputit će predsjednica Društva hrvatskih književnika, Hrvojka Mihanović Salopek.

Biblioteka Media Kršćanske sadašnjosti nudi širok izbor poetskih i duhovnih tekstova u minijaturnom formatu, ali velike kulturne vrijednosti istaknutih pjesničkih imena kršćanskoga nadahnuća. U toj su biblioteci svoje mjesto našli Luko Paljetak, Nikola Šop, Jakša Fiamengo, Antun Gustav Matoš, Rajmund Kupareo, Izidor Poljak, Halil Džubran, a sada i Igor Zidić.

Izbor pjesama Igora Zidića donosi Božidar Petrač koji ih je naslovio Pjevač u lišću. U ovom izboru Petrač je nastojao, prateći sažetak Zidićeva pjesništva u vremenskom kontinuitetu, izdvojiti ono što se najjače utisnulo u njegova čitanja, ali i ono što u određenom smislu zahtijeva sama biblioteka Media Kršćanske sadašnjosti.

Biblijski motivi stubokom obilježavaju kulturalni kontekst i obzorje njegova pjesništva, ali i njegova povijesno-likovnog stvaralaštva.

„Zidićevo oko gledanja riječima otvoreno je i za sveto i za glib. Sveto nadilazi zemaljsko, ali i glib. Pjesnikovo gledanje okom također je svjesno da se ni u najkontemplativnijem životu ne smije prekinuti veza sa svijetom i zemljom kao nebeskom stazom. Pjesnik je svjestan da naš duh, da njegov duh, može iskopati svjetlost iz gliba od kojeg smo sazdani kako bi je učinio da blješti, zrači i još više sjaji onim sjajem i onom čežnjom u kojima se čovjek prepoznaje u viđenju Boga, dok se Bog očituje u pobožanstvenjenoj čovjekovoj naravi.

Pjesniku Zidiću se u kristalnim jasnoćama, bljeskovima i epifanijama transcendiraju puke pojavnosti svijeta, te je zagledan u svoj poziv, svoju misiju Božjega pjevača koji izoštrava, njeguje, pročišćava i ljubi taj veliki talent skladnoga, otpornog i njegovanog pjevanja“, piše u Pogovoru zbirke Božidar Petrač.

Zbirku Pjevač u lišću potražite u knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu