Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijenos zemnih ostataka don Filipa Lukasa iz Rima u Kaštel Stari

15.09.2021. 11:00
Kaštel Stari

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja don Filipa Lukasa bit će upriličen prijenos njegovih zemnih ostataka iz Rima u Kaštel Stari u srijedu 15. rujna u 11 sati na groblju u Kaštel Starome. Molitvu će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Don Filip Lukas, profesor, zemljopisac i povjesničar rođen je 29. travnja 1871. u Kaštel Starom, a preminuo je 26. veljače 1958. u Rimu. Bio je svećenik Splitsko-makarske biskupije i Zadarske nadbiskupije.

Završio je gimnaziju u Splitu i bogosloviju u Zadru, a studij zemljopisa i povijesti u Grazu i Beču. Kao profesor radio je u gimnaziji u Sušaku, potom na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu i kao profesor i dekan na Visokoj komercijalnoj školu u Zagrebu (danas Ekonomski fakultet). Bio je ravnatelj Trgovačke akademije u Rijeci te predsjednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. god.

Izrečena mu je smrtna presuda Okružnog narodnog suda za grad Zagreb 21. studenoga 1945., a poništenje presude Županijskog suda u Zagrebu uslijedilo je 18. srpnja 2017. Emigrirao je u Austriju, a od 1949. do smrti živio je u Zavodu sv. Jeronima te je pokopan u Zavodskoj grobnici. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova. Obilježavanje 150. obljetnice njegova rođenja zamišljeno je kroz nekoliko projekata.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu