Budi dio naše mreže
Izbornik

Prisegnuli novi švicarski gardisti

Vatikan (IKA)

"Prisežem da ću vjerno, odano i časno služiti vladajućem Papi i njegovim zakonitim nasljednicima, da ću im se posvetiti svom svojom snagom, žrtvujući, ako bude potrebno, čak i svoj život kako bi ih obranio". Tu svečanu formulu prisege izrekla su 34 novaka Švicarske garde u ponedjeljak 6. svibnja u dvorištu svetoga Damaza Apostolske palače, prenosi "L`Osservatore Romano".

Uime pape Franje polaganju prisege nazočio je nadbiskup Edgar Peña Parra, zamjenik državnog tajnika Svete Stolice.

Polazeći od riječi iz Evanđelja po Mateju: “Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj”, zapovjednik Švicarske garde pukovnik Christoph Graf osvrnuo se na vrijednost službe. Obraćajući se novim gardistima, Graf je podsjetio na lik svete Terezije iz Kalkute, “koja nam je nastavila ukazivati ​​na ono što našem svijetu najviše nedostaje: ljubav, poniznost i mir”. Prisjetio se kako je jednom u Vatikanu iz svojih ruku primio medalje s papirićem na kojem je pisalo: “Plod šutnje je molitva. Plod molitve je vjera. Plod vjere je ljubav. Plod ljubavi je služenje. Plod služenja je mir.”

Tako je zapovjednik istaknuo kako, nažalost, u današnjem društvu pojam služenja ima negativnu konotaciju. “Tko je – pitao je – danas još voljan to učiniti? Gledajući današnji svijet, čini se da je prisutna želja za dominacijom, želja za donošenjem odluka, ali i više raste želja da se sve mora imati na raspolaganju od one da se služi, da se odmakne i da se predano posveti zadatku.” U nastavku govora  istaknuo je kako potraga za moći sve više privlači čovjeka, toliko da “jači prezire slabijeg i uvijek ga nastoji učiniti pokorenim”. Naprotiv, “služenje gardistu pomaže da sazrije u svojoj osobnoj sposobnosti da ljubi, i štoviše, on živi iskustvo da je ljubljen. Tako garda postaje suradnica mira.”

Sa svoje strane, kapelan Garde, benediktinac Kolumban Reichlin, istaknuo je kako služba u Švicarskoj gardi zahtijeva veliku odgovornost i žrtvu. “Živite hrabro i odlučno ovu predanost za koju se sada javno obvezujete” rekao je, obraćajući se novacima. Dodao je da ova služba “poznaje i bol odricanja, poznaje strah od gubitka, trenutke tuge i krize”. Ipak, na kraju “uvijek je okrenuta životu, radosti, sreći i ispunjenju. Tko se daje, uvijek više prima nego što daje: to je divna logika ljubavi.” U tom smislu Kapelan je još istaknuo da “ono što nas tjera da napredujemo i kao pojedinci i kao društvo nije očekivanje da dobijemo nešto od drugih, već želja svakoga da dâ nešto drugima. Bez predanosti, ljudski život, njegov procvat i razvoj nailaze na poteškoće.” Zatim je istaknuo da se ne postaje gardist da bi se imao “opušten život. Život bez predanosti, bez odricanja, bez boli ne ide dalje od običnog života.” Žrtva, zaključio je, donosi “radost i zadovoljstvo”, također i “vašoj generaciji Z, koju posebno karakterizira poriv za neovisnošću i samoodređenjem, ta visoka spremnost za služenje nije datost i zaslužuje poštovanje i priznanje”.

Na svečanosti je bilo i izaslanstvo Švicarske Konfederacije, uključujući predsjednicu Violu Amherd, predsjednika Nacionalnog vijeća Erica Nussbaumera i predsjednicu Vijeća država Brigitte Evu Herzog. S njima je bio i predsjednik Švicarske biskupske konferencije mons. Felix Gmür, biskup Basela. Već tradicionalno nazočilo je i izaslanstvo kantona domaćina, a to je ove godine bio Basel-Landschaft, predvođeno predsjednicom kantonalne vlade Monicom Gschwind.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.