Budi dio naše mreže
Izbornik

Program 28. svečanosti Pasionske baštine

06.04.2019. - 17.04.2019.

Zagreb, (IKA) – U organizaciji udruge Pasionska baština u Zagrebu će se od 6. do 17. travnja održati 28. svečanosti Pasionske baštine.

Otvorenje svečanosti bit će u subotu 6. travnja u 12 sati u Muzeju Mimara. Tom prigodom bit će otvorena izložba Karin Grenc – Leila Michieli Vojvoda „O Isuse izranjeni“. U glazbenom dijelu bit će predstavljena pasionska baština bačkih Hrvata „Bunjevački put križa“ u izvođenju ženske pjevačke skupina „Prelje“ Hrvatskoga kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ iz Subotice.

Istoga dana u 20 sati u crkvi Sv. Katarine, Katarinin trg bb koncert „O Res mirabilis“ održat će Komorni zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i Cappella Odak.

U nedjelju 7. travnja u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, Nova ves 64a u 19 sati bit će predstavljeni korizmeni i pogrebni napjevi i molitve iz Donjih Andrijevaca u izvođenju KUD-a „Tomislav“, Donji Andrijevci.

Istoga dana u 20 sati u crkvi Sv. Martina Vlaška 36, Ansambl Gospodnetić singers Glazbenog kluba „Lisinski“ održat će koncert „Miserere“.

Koncert „Pasionske skladbe (H. Purcell, J. S. Bach, L. Boccherini)“ u ponedjeljak 8. travnja u 20 sati u crkvi Sv. Petra, Vlaška 93 održat će Ingrid Haller, sopran i Croazzolla Concertante, komorni ansambl.

U isto vrijeme u bazilici Srca Isusova, Palmotićeva ul. 33 održat će se koncert “Jadna staza Adamova” tijekom kojeg će korizmene napjeve iz Aljmaša, Bača i Bogdanovaca predstaviti Ženska pjevačka skupina Udruge Tragovi Šokaca, Bač (Vojvodina), Pjevačka skupina KUD-a Seljačka sloga, Bogdanovci i Ženska pjevačka skupina Seke, Aljmaš.

U utorak 9. travnja u 18 sati u Staroj gradskoj vijećnici, Galerija Kristofor Stanković, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5 bit će otvorena izložba „Pasija Spasitelja“ s djelima Izidora Popijača Žige, Petra Popijača i Augusta Popijača.

Istoga dana u 20 sati u crkvi Sv. Katarine koncert “Via crucis omnium peccatorum misserimi” izvest će Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

U srijedu 10. travnja u 19 sati u Muzeju Mimara koncert “Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu” (Joseph Haydn) izvest će prof. Ante Milić, klavir, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu.

Istoga dana u 20 sati u zagrebačkoj katedrali korizmeno-uskrsni koncert na orguljama (S. F. Kovács, J. S. Bach, J. Arcadelt, F. Liszt, F. Schubert) održat će Szilárd Kovács, orguljaš pečuške katedrale, Mađarska.

Izložba „Muka“ Slavena Miličevića bit će otvorena u četvrtak 11. travnja u 12 sati u Knjižnici Marija Jurić Zagorka, Krvavi most 2.

Istoga dana u 19.30 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, Nova Ves 64a održat će se “Korizmeni glazbeni vijenac” u izvođenju Udruge A-dur.

U crkvi Sv. Martina, Vlaška 36 u 20 sati na programu je koncert „O, daj mi snage, Bože moj“. Izvode Eva Kirchmayer Bilić, orgulje i Henrik Šimunković, bas bariton.

U petak 12. travnja u 20 sati u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 31 je na programu VII. korizmeno-glagoljaški koncert Zagrebačkih klapa „Svitla noć“ s nastupima klapa Bošket, Grdelin, Sagena, Slavić i Pasika te Vokalnog ansambla Angeluš.

U isto vrijeme u crkvi Sv. Katarine održat će se koncert „Puče moj“ koji izvode pučki pjevači župa Žeževica, Zadvarje i Katuni.

U subotu 13. travnja u 20 sati u bazilici Srca Isusova na programu je koncert „Ja sam Uskrsnuće i Život“ (Lj. Stipišić, F. S- Vilahr-Kalski, M. Demović, D. Bortnijanski, S. Klanac-Tulić, Š. Marović), te korizmeni pučki napjevi solinskog kraja) koji će održati Vokalisti Salone, Solin.

U isto vrijeme u crkvi Sv. Blaža, Prilaz Gjure Deželića 64 Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održat će koncert „Gospin plač“.

Kajkavske korizmene pjesme okolice Zaprešića i korizmeni napjevi podunavske Baranje na koncertu u nedjelju 14. travnja u 20 sati u crkvi Sv. Katarine izvest će KUD Kupljenovo – Kupljenovo (Zaprešić).

Istoga dana u 18 sati otvara se izložba Dražena Trogrlića „Križni put” u Studentskom centru – Francuski paviljon, Savska 25.

U ponedjeljak 15. travnja u 13 sati u auli Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6 bit će otvorena izložba „Pasionsko blago Gradske knjižnice: Muka i uskrsnuće u glazbenim, književnim i likovnim djelima“.

U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Kaptol 29a u 18 sati bit će predstavljena zbirka pjesama Ive Čuvalo „Grliti nebo“.

Istoga dana u 20 sati u crkvi Sv. Katarine održat će se koncert „Stabat Mater“ (J. Haydn, A. Dvořák, L. Boccherini, J. S. Bach, F. B. Mendelssohn, D. Buxtehude, A. Vivaldi, G. Böhm). Nastupaju Željka Martić, sopran, Neda Martić, mezzosporan i Mirta Kudrna, orgulje.

U utorak 16. travnja u 18 sati u Galeriji Šira, Preradovićeva 13 bit će otvorena izložba radova studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu „Moj doživljaj muke“.

Istoga dana u 20 sati u crkvi Sv. Petra Zbor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, BiH izvest će Requiem Op. 48/ Messe basse (Gabriel Fauré).

Posljednjega dana Svečanosti u srijedu 17. travnja u 12 sati u Društvu hrvatskih književnika, Trg bana J. Jelačića 7 održat će se „Lirika Velikog petka“ s predstavljanjem pjesama iz zbirke „Riječ za Riječ“ Dragice Vranjić–Golub. Ovom prigodom će biti i proglašenje nagrađenih na VIII. trienalnom književnom natječaju Pasionske baštine i DHK.

Svečanosti će biti zatvorene koncertom „Soli Deo gloria“ koji će se u 20 sati održati u crkvi Sv. Katarine. Nastupaju Marica Vilibić, violina, Dora Draclin, oboa i Katarina Javora, orgulje.

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu